Meni Profil Search

Grill

Kad je u pitanju priprema hrane, nema veće slobode od izlaska van i paljenja roštilja. Uz odgovarajuće "gorivo" i pravu vatru, roštilj se gotovo peče sam od sebe. No, gotovo je tu ključna riječ. Znanje, ideje i mali trikovi u pripremi hrane i žara ono su što čini razliku između okej i super roštilja. Zato zagrij stolicu (i rešetku) s našim savjetima i izbrusi svoje znanje. Kad budeš spreman pristupi testiranju u Grill akademiji i osvoji certifikat Grill majstora!

Izbrusi svoje znanje

Grill akademija

Saznaj sve o pripremi žara, mesa, ribe, povrća i pribora za roštilj. Najbolji trikovi, super ideje i najčuvanije tajne majstora grilla čekaju te u našoj Grill akademiji. Postani akademski građanin i impresioniraj sve svojim roštiljanjem. Može, profesore?

Priprema žara

Roštilj pripremaj s drvenim ugljenom, briketima, a ako koristiš drva - odaberi bukvu, grab ili pak stablo masline.

Za potpalu koristi sitno nasječeno drvo, npr. malo suhih drvenih trijeski ili par suhih grančica.

Osušena vinova loza i možda koji dobro osušeni češer (koristi samo one koji su otvoreni i suhi) dat će specifičan ugodan miris.

Za dobru će potpalu poslužiti i drvene kutije od voća (kašete) s tržnice.

Ugljen postavi u sredinu roštilja u obliku piramide, na to položi sitne materijale, potpali i nakon 20 do 30 minuta ugljen raširi po cijelom roštilju.

Nikad ne stavljaj drva ispod ugljena jer u tom slučaju drvo neće do kraja izgorjeti, pa će se kasnije pojavljivati vatra.

Ne koristi papir za potpaljivanje jer će vjetar odnijeti pepeo na meso

Žar za roštilj mora biti jak, ali i ujednačen; velika greška kod roštiljanja je slaba ili nedovoljno jaka vatra.

Priprema hrane

Meso i riba moraju imati dovoljno mjesta za okretanje i pomicanje prilikom pečenja.

Da bi se dobio savršen odrezak, najprije ga treba zapeći na najtoplijem dijelu roštilja, a zatim ga premjestiti na dio umjerene temperature kako bi se okusi u mesu u potpunosti razvili.

Riba i meso se okreću samo jednom.

Meso treba okrenuti kada na gornjoj strani počnu probijati sokovi iz unutrašnjosti, odnosno kad rubovi mesa promijene boju, posvijetle.

Ribu stavljaj suhu na gradele, zarezanu uzduž kosti kako bi se bolje ispekla iznutra.

Kada se riba stavi na rešetku, treba je nekoliko puta povući po rešetki kako se ne bi zalijepila.

Okreće se samo jednom i to kada se potpuno odvoji od rešetke, odnosno kada joj oko u potpunosti pobijeli.

Što se meso dulje peče, postaje sve tvrđe, stoga ga je potrebno skinuti na vrijeme.

Čim je odrezak pečen prema tvom ukusu, skloni ga s roštilja te zatim uzmi malo ulja ili žličicu maslaca, premaži njime odrezak i ostavi neka se rastopi – meso će biti posebno sočno i ukusno.

Priprema roštilja

Zagrijanu rešetku očisti (iščetkaj) i premaži kriškom slanine ili s malo ulja kako se meso ne bi lijepilo za rešetku.

Ako možeš držati dlan neposredno iznad rešetke do 3 sekunde, temperatura je idealna.

Uvijek pri ruci drži grančicu ružmarina ili kist za nanošenje ulja ili marinade na komade mesa.

Ni meso ni riba ne smiju biti suhi. Ulje zatvara pore i zaustavlja gubitak vlage, što će dati izvanrednu sočnost mesu ili ribi.

Od pribora je važno imati: dugačke hvataljke i lopatice s drškom, kuhinjski kist te prskalicu za vodu, iako je vatru bolje gasiti mokrim ugljenom.

Neposredno prije pečenja, na vruć ugljen možeš posuti divlje svježe ili suho začinsko bilje, na primjer ružmarin, mravinac ili estrago koji će hrani dati neodoljiv miris i okus.

Ne koristi papir za potpaljivanje jer će vjetar odnijeti pepeo na meso.

Rešetku od roštilja uvijek drži na 15 cm od žara.

Odaberi vegetu grill i slobodno roštiljaj

Izađi iz kuhinje i upusti se u grill avanturu! Da bi ta avantura ipak imala super ishod, odluči se za Vegeta Grill proizvode. Naše marinade mesu ili povrću ne daju novi okus, one postojeći okus samo naglašavaju, i to za samo 30 minuta. Zato možeš biti siguran da ćeš sve brzo i praktično začiniti, da će meso imati sočan i fantastičan okus; i ono najvažnije - da će svi koje si pozvao na tu mesnu gozbu u tebi vidjeti pravog majstora roštilja.

Mood Food

Spremili smo ti zgodne male kvizove s kojima ćeš otkriti recepte koji najbolje pašu uz tvoje raspoloženje. Nakon što ih ispuniš, uživaj u čitavom nizu finih jela za svoje sadašnje i buduće gladne emocije.

Podijeli s prijateljima