Meni Profil Search

Grill

Jedva čekaš roštiljati, ali ne želiš ispasti amater pred svojom ekipom? Nema problema! Bilo da te čeka vatreno krštenje ili si već odavno ovladao vatrom, nekoliko zlatnih pravila omogućit će ti da žariš i pališ roštilj scenom. Receptu za uspjeh dodaj Vegeta marinade i odličan Podravka Ajvar i svaki ćeš roštilj pretvoriti u nezaboravan gastro užitak. Opskrbi se namirnicama i novim idejama te kreni u nove vatrene pobjede.

Izbrusi svoje znanje

Grill akademija

Saznaj sve o pripremi žara, mesa, ribe, povrća i pribora za roštilj. Najbolji trikovi, super ideje i najčuvanije tajne majstora grilla čekaju te u našoj Grill akademiji. Postani akademski građanin i impresioniraj sve svojim roštiljanjem. Može, profesore?

Priprema žara

Roštilj pripremaj s drvenim ugljenom, briketima, a ako koristiš drva - odaberi bukvu, grab ili pak stablo masline.

Za potpalu koristi sitno nasječeno drvo, npr. malo suhih drvenih trijeski ili par suhih grančica.

Osušena vinova loza i možda koji dobro osušeni češer (koristi samo one koji su otvoreni i suhi) dat će specifičan ugodan miris.

Za dobru će potpalu poslužiti i drvene kutije od voća (kašete) s tržnice.

Ugljen postavi u sredinu roštilja u obliku piramide, na to položi sitne materijale, potpali i nakon 20 do 30 minuta ugljen raširi po cijelom roštilju.

Nikad ne stavljaj drva ispod ugljena jer u tom slučaju drvo neće do kraja izgorjeti, pa će se kasnije pojavljivati vatra.

Ne koristi papir za potpaljivanje jer će vjetar odnijeti pepeo na meso

Žar za roštilj mora biti jak, ali i ujednačen; velika greška kod roštiljanja je slaba ili nedovoljno jaka vatra.

Priprema hrane

Svinjetina se marinira 2 do 4 sata, crveno meso poput govedine i janjetine 4 do 6 sati, a patka i do 8 sati.

Za omekšavanje namirnica, ali i neutraliziranje okusa namirnicu namočite u kiselo mlijeko ili jogurt.

Ako želite da namirnica bude sočna i hrskava provozajte je malo u marinadi od piva.

Marinade čine namirnice sočnijima, ali i sprječavaju isušivanje pri grillanju i pečenju na tavi.

Najbolji začini za ribu su ružmarin, lovor, bosiljak, bijeli luk i peršin.

Za svinjsko meso i teletinu možete koristiti bijeli papar, korijander, Vegetu Grill, bijeli luk i tabasco.

Kada pripremate povrće začine i sol dodajte nakon pečenja.

Kad roštiljate, namirnice nemojte prelijevati masnoćom. Ako želite, ulje i masnoću dodajte tek tik prije posluživanja.

Bilo da volite blago ili ljuto - za zaokružen okus uz roštilj uvijek poslužite Podravka Ajvar.

Priprema roštilja

Zagrijanu rešetku očisti (iščetkaj) i premaži kriškom slanine ili s malo ulja kako se meso ne bi lijepilo za rešetku.

Ako možeš držati dlan neposredno iznad rešetke do 3 sekunde, temperatura je idealna.

Uvijek pri ruci drži grančicu ružmarina ili kist za nanošenje ulja ili marinade na komade mesa.

Ni meso ni riba ne smiju biti suhi. Ulje zatvara pore i zaustavlja gubitak vlage, što će dati izvanrednu sočnost mesu ili ribi.

Od pribora je važno imati: dugačke hvataljke i lopatice s drškom, kuhinjski kist te prskalicu za vodu, iako je vatru bolje gasiti mokrim ugljenom.

Neposredno prije pečenja, na vruć ugljen možeš posuti divlje svježe ili suho začinsko bilje, na primjer ružmarin, mravinac ili estrago koji će hrani dati neodoljiv miris i okus.

Ne koristi papir za potpaljivanje jer će vjetar odnijeti pepeo na meso.

Rešetku od roštilja uvijek drži na 15 cm od žara.

SLOBODNO ROŠTILJAJ UZ VEGETU GRILL I PODRAVKA AJVAR!

Izađi iz kuhinje i upusti se u grill avanturu! Kako bi ta avantura ipak imala super ukusan ishod, odluči se za Vegetu Grill i Podravka Ajvar. Naše marinade mesu ili povrću neće promijeniti okus, već će postojeći naglasiti, i to za samo 30 minuta. Uz marinade će meso biti sočno i ukusno, dok će Ajvar upotpuniti okus i rasplamsati doživljaj tvog jela. Tvoji će gosti biti impresionirani, a ti ćeš pobrati sve lovorike za priređenu mesnu gozbu.

Ako ti nedostaje inspiracije, isprobaj naše nove recepte za pileća krila s roštilja i pikantnu piletinu s roštilja s povrćem.

Koji si tip majstora roštilja?

Mood Food

Spremili smo ti zgodne male kvizove s kojima ćeš otkriti recepte koji najbolje pašu uz tvoje raspoloženje. Nakon što ih ispuniš, uživaj u čitavom nizu finih jela za svoje sadašnje i buduće gladne emocije.

Podijeli s prijateljima