Meni Search

Gladan kao vuk

Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama

Pizza sirni jastučići
Sočna Wellington pečenka
Pureći hamburger
Teletina s pirjanim povrćem
Obojeni hamburger
Slasni burger sa slaninom i sirom
Svinjski kotleti s povrćem
Fish&Chips u tortilji
Piletina u pivu
Mirisne krumpirove pole iz pećnice
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
BBQ svinjska rebarca u foliji
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Janjetina s bižima
Mediteranski kruščić s lovorom
Špageti s tikvicama
Pikantni gulaš
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Pureća rolada s mlincima
Sarma sa suhim mesom
Slatki lungić
Pikantna piletina s roštilja s povrćem
Neobične punjene paprike
Macho hamburger
Piletina u aromatičnom omotaču
Pileća prsa punjena čvarcima
Fino varivo v loncu
Hrenovke u panceti
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Slasni BBQ burgeri
Miješani grill
Mesna rolada u tijestu
Mađarska - Mađarski pileći paprikaš
Gorički povrtni lonac
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Skandinavske rolice s cimetom
Janjetina na padelu
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Velika Britanija - Pastirska pita
Medeni teleći kotleti
Piletina u egzotičnom umaku
Ramstek s povrćem
Punjena pečenka u vinu
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Vratina s roštilja
Patka s mlincima
Španjolski migas s bundevom
Sočna rebarca
Pašticada s njokima
Svinjski gulaš
Pileća prsa iz pećnice
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Pileća prsa s crnim tartufom
Piletina s nadjevom od ajvara
Fino začinjena piletina
Odresci u paketiću
Kuhano meso s umakom od hrena
Ramsteak u seksi umaku
Rebarca s grilla
Mesne okruglice u umaku
Pileća krilca s roštilja
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Slatko twist pile
Tuna burger
BBQ lungić s aromatičnim rajčicama
Punjeni kelj s plodovima mora
Tradicionalni podravski recept za Badnjak
Odresci u umaku s češnjakom
Ciganski odrezak
Ljuti trokutići sa šunkom i sirom
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Janjetina s medom od kadulje
Teleći savici u umaku od grejpa
Glazirana patka s umakom od jabuka
Meso u woku na indonezijski način
Nadjeveni kaneloni u umaku
Krumpiri u kaputiću od pancete
Biftek rolice
Umak od limete (Molho de limao)
Puretina s jabukom iz pećnice
Polpete od oslića
Govedina s lukom
Harrisa janjetina s limunom
Tortilje pikant
Kuhana govedina s umakom od hrena
Kotlovina
Lazanje u tavi
Quiche od bundeve, sira i luka
Odresci s umakom od kupina
Vegetarijanski čips
Vatrene pljeskavice s pirjanom heljdinom kašom
Varivo od kelja i teletine
Marinirani janjeći kotleti s pireom od slanutka
Povrtni lonac
Svinjski medaljoni s kestenima
Mladi krumpir s ajvarom
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Maštovita estonska kuhinja objedinjuje namirnice  s polja, vrtova, pašnjaka, mora, jezera i šuma pa je zapečeni krumpir sa šumskim gljivama prirodna specifičnost tog podneblja.

Sastojci

1,2 kg krumpira
600 g očišćenih šumskih jestivih gljiva
2-3 žlice maslaca
1 žlica Vegete
1-2 poriluka (oko 150 g)
Crni papar mljeveni Podravka
sol
150 g sira (polutvrdi estonski)
300 ml slatkog vrhnja
peršin
kopar

Koristili smo

Vegeta Original

Vegeta Original

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe70 min

  • 1 Neoguljeni krumpir skuhajte, ohladite, ogulite, a zatim narežite na ploške.
  • 2 Gljive narežite i popecite u tavi na laganoj vatri da sokovi ishlape.
  • 3 Zatim dodajte maslac, tanko narezan poriluk i 1 žlicu Vegete te popecite dok gljive ne počnu sjajiti, a poriluk ne uvene (oko 5 minuta).
  • 4 Posudu za pečenje (35x20 cm) namažite maslacem, na dno posložite pola količine krumpira, rasporedite pripremljene gljive, popaprite, a zatim nanesite drugu polovicu krumpira.
  • 5 Malo posolite, popaprite i pospite naribanim sirom.
  • 6 Prelijte vrhnjem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 20 minuta.
  • 7 Pečeno jelo pospite nasjeckanim svježim začinskim biljem (peršin, kopar) i poslužite sa salatom.

Savjet

Nekoliko gljiva stavite na vrh prije pečenja da vam jelo bude ljepše.

Posluživanje

Pečeno jelo pospite nasjeckanim svježim začinskim biljem (peršin, kopar) i poslužite sa salatom.

Male tajne

Ovo jelo možete pripremiti i s uzgojenim gljivama, jednom ili više vrsta, ovisno o preferencijama i dostupnosti namirnica.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 270.76 34 34
Kalcij mg 149.59 15 15
Kalij mg 1331.74 36 36
Pantotenska kiselina mg 3.04 43 43
Niacin mg 9.54 68 48
Vitamin D μg 88.51 44 44
Vitamin A μg 516.23 13 10
Sol g 2.07 0 0
Bjelančevine g 12.4 - -
Vlakna g 6.61 - -
Ugljikohidrati g 35.7 - -
Masti g 13.47 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke