Meni Search

Iako gljive zovu šumskim mesom, nemojte se otputiti u berbu ukoliko niste provjereni znalac. Ako vam je toliko stalo baš do cijenjenog vrganja, kupite ga na tržnici. No, gustu juhu uvijek možete prirediti i od uzgojenog šampinjona, primjerice.

Sastojci

1 glavica luka
2-3 žlice ulja
300 g svježih vrganja
2 krumpira
1 veća mrkva
1 žlica Vegete
1 češanj češnjaka
Crni papar mljeveni Podravka
estragon u prahu
100 ml bijelog vina
700 ml vode
100 ml kiselog vrhnja
peršin

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe45 min

  • 1 Vrganje očistite, narežite na ploške, kratko blanširajte i ocijedite.
  • 2 Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk, dodajte mrkvu narezanu na kockice i vrganje. Sve zajedno kratko pirjajte podlijevajući vodom.
  • 3 Nakon toga umiješajte krumpir narezan na kockice, protisnuti češnjak, Vegetu, papar i estragon pa nastavite pirjati još oko 10 minuta.
  • 4 Dodajte vino, vruću vodu, kratko prokuhajte, a na kraju umiješajte kiselo vrhnje.

Savjet

Umjesto vrganja možete koristiti i kombinacije drugih gljiva. Sušeni vrganji bit će također dobra zamjena ukoliko nemate svježe.

Posluživanje

Prije posluživanja juhu pospite nasjeckanim peršinom.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Magnezij mg 34.55 12 9
Fosfor mg 135.11 17 17
Kalcij mg 46.34 5 5
Kalij mg 681.31 18 18
Vitamin C mg 16.93 23 19
Vitamin E mg 8.31 38 38
Vitamin D μg 65.84 33 33
Vitamin A μg 5349.87 134 107
Bjelančevine g 4.13 - -
Vlakna g 3.92 - -
Ugljikohidrati g 23.05 - -
Masti g 17.04 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke