Meni Search

Kako bi bile što krepkije, podravske juhe obogaćuju se masnoćama (mladinska ili svinjska mast, suho meso, kobasica), brašnom razmućenim u mlijeku i vrhnjem, žufom – tekućinom koja preostaje nakon kuhanja bučinog ulja, kašama, gljivama, krvlju, jajima, raznovrsnim povrćem, octom, začinima. Nekoć se juha prelijevala preko kruha osušenog u pećnici, popečenog na ploči štednjaka ili preko natrganih mlinci i tako povećavala njihovu izdašnost.

Sastojci

Za Hlebinsku juhu:
50 ml ulja
50 g Kukuruznog brašna Podravka
2 češnja češnjaka
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
1 žličica octa
200 ml kiselog vrhnja
1 žličica nasjeckanog peršina
1 žlica Vegete
Tijesto za kapance:
60 g Glatkog brašna Podravka
1 jaje
malo vode
sol
Za Pretepenu juhu:
200 g dimljenog svinjskog mesa (ili suhe vratine, Rolana vratina Podravka)
1 Goveđi temeljac za jelo Podravka
400 g krumpira
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
1 češanj češnjaka
1 ljuti feferon
1 glavica luka
200 ml kiselog vrhnja
80 g Glatkog brašna Podravka
1 žličica sjeckanog peršina
1 žlica Svinjske masti Podravka (ili 50 ml ulja)
sol
Crni papar mljeveni Podravka
1 žlica Vegete

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe

Hlebinska juha:

  • 1 Na zagrijano ulje stavite kukuruzno brašno, a zatim češnjak te kratko popecite.
  • 2 Maknite s vatre, dodajte crvenu papriku, promiješajte, zalijte vodom (oko 1,8 l) i kuhajte 10-ak minuta.
  • 3 Kapance pripremite od brašna, jaja, soli i vode – umiješajte u gusto polutekuće tijesto.
  • 4 Preko limenog cjedila protiskujte tijesto u pripremljenu juhu.
  • 5 Dodajte ocat, Vegetu i sol po potrebi.
  • 6 Potkraj kuhanja pjenjačom umiješajte kiselo vrhnje i pospite peršinom.

Pretepena juha:

  • 1 Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice veličine 1 cm.
  • 2 Na vrućoj masnoći kratko pržite suho meso (koje ste narezali na kockice), dodajte slatku mljevenu papriku, sjeckani češnjak i podlijte s 2 l vode.
  • 3 Dodajte goveđi temeljac, feferon, cijelu glavicu luka, Vegetu, krumpir i kuhajte oko 20 minuta ili dok krumpir nije kuhan.
  • 4 Pred kraj kuhanja, napravite pretep – u zdjelici pomiješate kiselo vrhnje, brašno i malo vode.
  • 5 Dobivenu smjesu ulijte u juhu i sve zajedno kuhajte još 10-ak minuta.
  • 6 Po potrebi začinite solju, paprom te pospite sjeckanim peršinom.

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke