Meni Profil Search

Na izmaku snaga

Ramstek u vrhnju s pireom na irski

Voćna juha od višanja
Dalmatinske polpete
Hladna juha od avokada
Omlet s paprikom i kukuruzom
Kotleti u pivskom umaku
Špageti s pistacijama
Piletina na tajlandski način
Slatki lungić
Fileti lososa u finom umaku
Grčka seljačka salata
Rižoto s tunom
Mesna rolada u tijestu
Salata s mora
BBQ rebarca sa zapečenim grahom
Svinjski file s povrćem
Grill pirjana piletina s roštilja
Šareni ražnjići s mesnim okruglicama
Pirjani kunić
Salata od tune i krastavaca
Pileći štapići u ketchupu
Pašticada
Tjestenina mediterana
Hrskava pileća krilca
Pohane paprike
Sočna pureća rolada
Ukusna vratina s pečenim krumpirom i pireom od graška
Pileća krilca s Coca-Colom
Gulaš od gljiva
Popečci od bulgura s umakom
Grill oslić u aromatičnoj korici
Rosti
Tjestenina u finom umaku
Sočni pureći ražnjići
Riža s tunom
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Rižoto na španjolski način
Rajčica s kukuruzom
Svinjska jetrica u umaku
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Senf s paprikama
Pečena piletina s limunom
Jakobove kapice s umakom
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Male teleće pitice
Srneći file na salatu
Piletina s nadjevom od ajvara
Zapečena ricotta
Salata sa skutom
Pohani zamotuljci
Prilog od prokulica
Piletina s kozjim sirom
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Juha od rikule i račića
Salata od liganja
Špinatova juha s feta sirom
Namazi za sendviče – Namaz od jaja
Grdobina u pikantnoj šalši
Slasni burger sa slaninom i sirom
Grill vratina u sendviču
Kobasica u pivu i pecivu
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Piletina s pistacijama
Palamida s čilijem i mangom
Riba u bijelom umaku
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Pureći hamburger
Krumpir u košuljici
Caponata alla Podravka
Fiš paprikaš
Crveno ljetno varivo
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Cipar - Lungić na ciparski
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Polupunjene paprike
Belgija - Salade Liégeoise
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Irska je hrana poznata po visokokvalitetnim sirovinama i jednostavnosti pripreme. Namirnice su svježe s obližnjih farmi ili netom iz prirode: janjetina, govedina, povrće, šumski plodovi, divljač, a obalni pojas pruža najfinije morske plodove: alge, dagnje, kamenice i druge školjke, losose, pastrve, škampe, kozice i dr., ali temelj tradicionalne irske kuhinje je krumpir, a načini na koji ga spremaju su raznovrsni.

Sastojci

800 g ramsteka (4 komada)
1 žlica Vegete
50 g maslaca
50 ml irskog viskija
200 ml slatkog vrhnja
Za irski pire:
650 g krumpira
75 g maslaca
150 g kelja
100 g mladog luka
sol

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe50 min

  • 1 Meso sa svih strana pospite 1 žlicom Vegete i stavite peći u tavu na rastopljeni, dobro zagrijani maslac.
  • 2 Komade pecite sa svake strane 3-4 minute, pa ih odložite sa strane, a na ulje dolijte viski (flambirajte) i slatko vrhnje.
  • 3 Kuhajte 1 minutu, a po potrebi posolite i poparite. Dobiveni umak prelijte preko mesa.

Za irski pire:

  • 1 Krumpir ogulite, narežite na veće komade i skuhajte u slanoj vodi.
  • 2 Kuhani krumpir procijedite, dodajte mu maslac i propasirajte ga.
  • 3 Krumpiru dodajte kratko blanširani kelj i mladi luk narezan na ploške. Po potrebi posolite.

Posluživanje

Irski pire poslužite uz ramstek u vrhnju.

Male tajne

Meso kupite nekoliko dana ranije i vakumirano pustite da odleži u hladnjaku da bude mekše i sočnije kod pripreme.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 562.35 70 70
Kalcij mg 222.46 22 22
Kalij mg 1716.45 46 46
Pantotenska kiselina mg 2.43 35 35
Niacin mg 23.79 170 119
Vitamin D μg 49.74 25 25
Vitamin A μg 4625.34 116 93
Sol g 3.41 0 0
Bjelančevine g 51.87 - -
Vlakna g 5.46 - -
Ugljikohidrati g 28.57 - -
Masti g 41.79 - -

Podijeli s prijateljima