Meni Profil Search

Na izmaku snaga

Ramstek u vrhnju s pireom na irski

Dalmatinske polpete
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Špageti s pistacijama
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Grill oslić u aromatičnoj korici
Piletina na tajlandski način
BBQ rebarca sa zapečenim grahom
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Pileća krilca s Coca-Colom
Tjestenina u finom umaku
Juha od rikule i račića
Pečena piletina s limunom
Rajčica s kukuruzom
Crveno ljetno varivo
Salata sa skutom
Kotleti u pivskom umaku
Male teleće pitice
Pileći štapići u ketchupu
Senf s paprikama
Belgija - Salade Liégeoise
Jakobove kapice s umakom
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Grill pirjana piletina s roštilja
Pirjani kunić
Grill vratina u sendviču
Piletina s nadjevom od ajvara
Palamida s čilijem i mangom
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Omlet s paprikom i kukuruzom
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Pureći hamburger
Piletina s kozjim sirom
Fiš paprikaš
Salata od tune i krastavaca
Rižoto s tunom
Hrskava pileća krilca
Fileti lososa u finom umaku
Gulaš od gljiva
Rosti
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Grdobina u pikantnoj šalši
Prilog od prokulica
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Kobasica u pivu i pecivu
Riba u bijelom umaku
Salata od liganja
Slasni burger sa slaninom i sirom
Pohane paprike
Rižoto na španjolski način
Zapečena ricotta
Pašticada
Salata s mora
Hladna juha od avokada
Pohani zamotuljci
Svinjska jetrica u umaku
Namazi za sendviče – Namaz od jaja
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Caponata alla Podravka
Voćna juha od višanja
Špinatova juha s feta sirom
Detoks salata od prosa, špinata brusnica i nara
Tjestenina mediterana
Svinjski file s povrćem
Cipar - Lungić na ciparski
Slatki lungić
Polupunjene paprike
Ukusna vratina s pečenim krumpirom i pireom od graška
Riža s tunom
Srneći file na salatu
Mesna rolada u tijestu
Piletina s pistacijama
Popečci od bulgura s umakom
Sočni pureći ražnjići
Sočna pureća rolada
Grčka seljačka salata
Krumpir u košuljici
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Irska je hrana poznata po visokokvalitetnim sirovinama i jednostavnosti pripreme. Namirnice su svježe s obližnjih farmi ili netom iz prirode: janjetina, govedina, povrće, šumski plodovi, divljač, a obalni pojas pruža najfinije morske plodove: alge, dagnje, kamenice i druge školjke, losose, pastrve, škampe, kozice i dr., ali temelj tradicionalne irske kuhinje je krumpir, a načini na koji ga spremaju su raznovrsni.

Sastojci

800 g ramsteka (4 komada)
1 žlica Vegete
50 g maslaca
50 ml irskog viskija
200 ml slatkog vrhnja
Za irski pire:
650 g krumpira
75 g maslaca
150 g kelja
100 g mladog luka
sol

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe50 min

  • 1 Meso sa svih strana pospite 1 žlicom Vegete i stavite peći u tavu na rastopljeni, dobro zagrijani maslac.
  • 2 Komade pecite sa svake strane 3-4 minute, pa ih odložite sa strane, a na ulje dolijte viski (flambirajte) i slatko vrhnje.
  • 3 Kuhajte 1 minutu, a po potrebi posolite i poparite. Dobiveni umak prelijte preko mesa.

Za irski pire:

  • 1 Krumpir ogulite, narežite na veće komade i skuhajte u slanoj vodi.
  • 2 Kuhani krumpir procijedite, dodajte mu maslac i propasirajte ga.
  • 3 Krumpiru dodajte kratko blanširani kelj i mladi luk narezan na ploške. Po potrebi posolite.

Posluživanje

Irski pire poslužite uz ramstek u vrhnju.

Male tajne

Meso kupite nekoliko dana ranije i vakumirano pustite da odleži u hladnjaku da bude mekše i sočnije kod pripreme.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 562.35 70 70
Kalcij mg 222.46 22 22
Kalij mg 1716.45 46 46
Pantotenska kiselina mg 2.43 35 35
Niacin mg 23.79 170 119
Vitamin D μg 49.74 25 25
Vitamin A μg 4625.34 116 93
Sol g 3.41 0 0
Bjelančevine g 51.87 - -
Vlakna g 5.46 - -
Ugljikohidrati g 28.57 - -
Masti g 41.79 - -

Podijeli s prijateljima