Meni Search

Ful nabrijana

Martinjska guska s hajdinom kašom

Lignje s manistrom u škartocu
Sočni pureći ražnjići
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Roštilj s umakom Romesco
Kuhano meso s umakom od hrena
Grill povrće na salatu
Čarobna ljetna piletina
Grdobina u pikantnoj šalši
Zabavni kineski ravioli
Sočna rebarca
Salata od liganja
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Fish&Chips u tortilji
Slovenija - Juha od gljiva na pohorski način
Kaštelanski makaruni
Sendvič s avokadom
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Ljetni ražnjići
Mini lazanje
Jednostavni bolognese umak sa špagetima
Voćna juha od višanja
Janjetina s medom od kadulje
Pečena piletina s limunom
Urbana pola
Vege odresci s marinadom
Govedina s pireom i umakom od rajčice
Odresci u umaku s češnjakom
Lazanje s lignjama
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Lignje na šumskom rižotu
Jabučni krumpirići s cimetom
Ražnjići od lososa
Prosena kaša s kestenom i šljivama u kopunu
Mirisna pečenka
Norveška krem juha od ribe i kozica
Aromatizirani kruh
Piletina Kiev
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Belgija - Salade Liégeoise
Kroketi od piletine
Meksička party salata
Lagana sarma
Piletina sa šafranom
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Ramsteak u seksi umaku
Zlatna piletina
Pohani tofu s povrćem
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Prežgana juha
Ražnjići od svinjetine s koprivom
Umak od limete (Molho de limao)
Viška pogača
Lungić s povrćem
Fileti lososa u finom umaku
Odresci od morskog psa
Krem juha od tikvica
Švedska - Klasične švedske mesne okruglice
Špageti s umakom od rajčica i crnim maslinama
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Janjetina na padelu
Grickalica slanutak iz pećnice
Blagdanska rolada
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Ossobuco
Okruglice u umaku od rajčice
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Piletina na kijevski način
Mediteranski špageti
Lungić u sendviču
Lignje s povrćem i smokvama
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Meso s repom
Irska janjetina
Grill pirjana piletina s roštilja
Miješani grill
Bugarska pita od krumpira
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Brusketa s avokadom
Povrtni lonac
Pogača sa sardinom
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Rajčica s kukuruzom
Brancinovo oko
Salata s mora
Teleći odresci u umaku od višanja
Nadjeveni kaneloni u umaku
Pizza sirni jastučići
Kunić na bijelo
Grill vratina u sendviču
Waterzooi s piletinom na gantoaški način
Proljetno meso i povrće iz woka
Teleći savici u umaku od grejpa
Svinjski file s povrćem
BBQ svinjska rebarca u foliji
Pileći bataci s umakom od luka
Rolice od blitve
Riba u bijelom umaku
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Hrskavi trokuti
Pizza s tunom
Grill oslić u aromatičnoj korici
Nadjevene lignje
Mediteranski kruščić s lovorom
Rezanci s krušnim mrvicama
Mini shepherd's pie
Šampinjoni u palačinki
Tjestenina fuži s tartufima
Fini gulaš od gljiva
Uzbudljivi kolač od blitve
Kolinjsko zelje s frišketinom
Popečci od tikvica
Mesne okruglice s paprikom u crvenom umaku
Manastirski đuveč
Turske pizze
Grdobina s povrćem
Souvlaki ražnjići s grčkom Orzo salatom
Pirjani kunić
Francuska - Tournedos s povrćem na maslacu
Zapečeni kotleti od lososa s narančom
Sočna pureća rolada
Piletina laganini
Fina pikantna piletina
Špageti s ribom
Kobasica u pivu i pecivu
Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Račići na posteljici od povrća
Povrtni ražnjići
Proljetna janjetina
Hrskava pileća krilca
Mesne okruglice
Delikatesna junetina na češki
Mesne okruglice na ražnjiću
Hlebinska i pretepena juha
Marinirana piletina s roštilja
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Za nadolazeće martinjsko veselje pripremite nadjevenu pečenu gusku uz krumpir i proslavite uz čašu domaćeg vina.

Sastojci

1 guska (oko 3 kg)
1 žlica Vegete
500 ml vode
250 g Heljdine kaše Podravka
1 Kokošji temeljac za jela Podravka
75 ml ulja
100 g luka
50 g Podravskog špeka Podravka
100 g pileće jetrice
2 žlice krušnih mrvica
3 jaja
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
Crni papar mljeveni Podravka
sol

Koristili smo

Vegeta Original

Vegeta Original

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe40 min

  • 1 Gusku iznutra začinite Vegetom, a izvana posolite.
  • 2 Zakipite vodu, dodajte kokošji temeljac i kratko prokuhajte. Dodajte heljdu, ugasite i poklopite. Pustite 15-ak minuta da heljda nabubri.
  • 3 Na 2 žlice ulja popržite luk i špek narezan na kockice.
  • 4 Kad luk zažuti dodajte očišćenu jetricu narezanu na sitnije komade i kratko popecite. Dodajte heljdu, promiješajte i ugasite
  • 5 Kašu ohladite, dodajte joj krušne mrvice, jaja i crvenu papriku, malo papra i soli te dobro promiješajte.
  • 6 Pripremljenim nadjevom napunite gusku (ne previše jer heljda još nabubri!). Dio nadjeva ugurajte ispod kože na prsima i kod bataka.
  • 7 Gusku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 1 sat (oko 20 minuta na 1 kg guske).

Savjet

Umjesto heljde možete koristiti prokuhani ječam.

Posluživanje

Pečenu gusku poslužite s nadjevom, a uz gusku možete ispeći i malo krumpira.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 1443.91 180 180
Kalcij mg 86.35 9 9
Kalij mg 1929.56 52 52
Pantotenska kiselina mg 9.72 139 139
Niacin mg 44.26 316 221
Vitamin D μg 66.32 33 33
Vitamin A μg 3768.07 94 75
Sol g 3.65 0 0
Vlakna g 2.32 - -
Ugljikohidrati g 13.04 - -
- višestruko nezasićene masne kiseline g 13.59 - -
- jednostruko nezasićene masne kiseline g 21.23 - -
- zasićene masne kiseline g 12.37 - -
Masti g 48.99 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke