Meni Search

Ful nabrijana

Martinjska guska s hajdinom kašom

Špageti s umakom od rajčica i crnim maslinama
Ljetni ražnjići
Pogača sa sardinom
Povrtni lonac
Slovenija - Juha od gljiva na pohorski način
Ossobuco
Fish&Chips u tortilji
Grickalica slanutak iz pećnice
Brusketa s avokadom
Mesne okruglice na ražnjiću
Roštilj s umakom Romesco
Mesne okruglice
Sočna rebarca
Waterzooi s piletinom na gantoaški način
Šampinjoni u palačinki
Riba u bijelom umaku
Sendvič s avokadom
Jednostavni bolognese umak sa špagetima
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Manastirski đuveč
Pizza sirni jastučići
Teleći savici u umaku od grejpa
Vege odresci s marinadom
Irska janjetina
Račići na posteljici od povrća
Brancinovo oko
Pečena piletina s limunom
Hlebinska i pretepena juha
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Francuska - Tournedos s povrćem na maslacu
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Lignje s povrćem i smokvama
Salata s mora
Voćna juha od višanja
Pirjani kunić
Hrskava pileća krilca
Marinirana piletina s roštilja
Zlatna piletina
Teleći odresci u umaku od višanja
Nadjevene lignje
Mediteranski špageti
Zabavni kineski ravioli
Janjetina na padelu
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Svinjski file s povrćem
Grdobina s povrćem
Popečci od tikvica
Kunić na bijelo
Grill povrće na salatu
Blagdanska rolada
Rolice od blitve
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Nadjeveni kaneloni u umaku
Miješani grill
Prežgana juha
Lungić u sendviču
Lagana sarma
Rajčica s kukuruzom
Urbana pola
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Grill oslić u aromatičnoj korici
Souvlaki ražnjići s grčkom Orzo salatom
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Sočni pureći ražnjići
Umak od limete (Molho de limao)
Aromatizirani kruh
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Odresci u umaku s češnjakom
BBQ svinjska rebarca u foliji
Okruglice u umaku od rajčice
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Čarobna ljetna piletina
Govedina s pireom i umakom od rajčice
Lungić s povrćem
Odresci od morskog psa
Salata od liganja
Pohani tofu s povrćem
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Mediteranski kruščić s lovorom
Viška pogača
Fini gulaš od gljiva
Piletina Kiev
Povrtni ražnjići
Prosena kaša s kestenom i šljivama u kopunu
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Piletina sa šafranom
Grill pirjana piletina s roštilja
Krem juha od tikvica
Švedska - Klasične švedske mesne okruglice
Hrskavi trokuti
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Tjestenina fuži s tartufima
Bugarska pita od krumpira
Turske pizze
Sočna pureća rolada
Lignje na šumskom rižotu
Pileći bataci s umakom od luka
Ražnjići od svinjetine s koprivom
Delikatesna junetina na češki
Pizza s tunom
Ražnjići od lososa
Kroketi od piletine
Norveška krem juha od ribe i kozica
Meso s repom
Mesne okruglice s paprikom u crvenom umaku
Fina pikantna piletina
Zapečeni kotleti od lososa s narančom
Janjetina s medom od kadulje
Meksička party salata
Špageti s ribom
Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Piletina na kijevski način
Mini shepherd's pie
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Kuhano meso s umakom od hrena
Lazanje s lignjama
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Rezanci s krušnim mrvicama
Proljetna janjetina
Kolinjsko zelje s frišketinom
Piletina laganini
Kaštelanski makaruni
Lignje s manistrom u škartocu
Mirisna pečenka
Fileti lososa u finom umaku
Kobasica u pivu i pecivu
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Ramsteak u seksi umaku
Belgija - Salade Liégeoise
Proljetno meso i povrće iz woka
Grill vratina u sendviču
Mini lazanje
Jabučni krumpirići s cimetom
Grdobina u pikantnoj šalši
Uzbudljivi kolač od blitve
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Za nadolazeće martinjsko veselje pripremite nadjevenu pečenu gusku uz krumpir i proslavite uz čašu domaćeg vina.

Sastojci

1 guska (oko 3 kg)
1 žlica Vegete
500 ml vode
250 g Heljdine kaše Podravka
1 Kokošji temeljac za jela Podravka
75 ml ulja
100 g luka
50 g Podravskog špeka Podravka
100 g pileće jetrice
2 žlice krušnih mrvica
3 jaja
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
Crni papar mljeveni Podravka
sol

Koristili smo

Vegeta Original

Vegeta Original

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe40 min

  • 1 Gusku iznutra začinite Vegetom, a izvana posolite.
  • 2 Zakipite vodu, dodajte kokošji temeljac i kratko prokuhajte. Dodajte heljdu, ugasite i poklopite. Pustite 15-ak minuta da heljda nabubri.
  • 3 Na 2 žlice ulja popržite luk i špek narezan na kockice.
  • 4 Kad luk zažuti dodajte očišćenu jetricu narezanu na sitnije komade i kratko popecite. Dodajte heljdu, promiješajte i ugasite
  • 5 Kašu ohladite, dodajte joj krušne mrvice, jaja i crvenu papriku, malo papra i soli te dobro promiješajte.
  • 6 Pripremljenim nadjevom napunite gusku (ne previše jer heljda još nabubri!). Dio nadjeva ugurajte ispod kože na prsima i kod bataka.
  • 7 Gusku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 1 sat (oko 20 minuta na 1 kg guske).

Savjet

Umjesto heljde možete koristiti prokuhani ječam.

Posluživanje

Pečenu gusku poslužite s nadjevom, a uz gusku možete ispeći i malo krumpira.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 1443.91 180 180
Kalcij mg 86.35 9 9
Kalij mg 1929.56 52 52
Pantotenska kiselina mg 9.72 139 139
Niacin mg 44.26 316 221
Vitamin D μg 66.32 33 33
Vitamin A μg 3768.07 94 75
Sol g 3.65 0 0
Vlakna g 2.32 - -
Ugljikohidrati g 13.04 - -
- višestruko nezasićene masne kiseline g 13.59 - -
- jednostruko nezasićene masne kiseline g 21.23 - -
- zasićene masne kiseline g 12.37 - -
Masti g 48.99 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke