Meni Profil Search

Na izmaku snaga

Pirjani kunić

Pohani zamotuljci
Kotleti u pivskom umaku
Piletina na tajlandski način
BBQ rebarca sa zapečenim grahom
Kobasica u pivu i pecivu
Fileti lososa u finom umaku
Piletina s pistacijama
Salata od liganja
Caponata alla Podravka
Pohane paprike
Senf s paprikama
Juha od rikule i račića
Grill oslić u aromatičnoj korici
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Špageti s pistacijama
Grill vratina u sendviču
Riba u bijelom umaku
Slatki lungić
Cipar - Lungić na ciparski
Pureći hamburger
Grill pirjana piletina s roštilja
Mesna rolada u tijestu
Srneći file na salatu
Svinjski file s povrćem
Pileća krilca s Coca-Colom
Voćna juha od višanja
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Tjestenina mediterana
Krumpir u košuljici
Pileći štapići u ketchupu
Belgija - Salade Liégeoise
Rižoto s tunom
Grdobina u pikantnoj šalši
Grčka seljačka salata
Riža s tunom
Sočna pureća rolada
Namazi za sendviče – Namaz od jaja
Slasni burger sa slaninom i sirom
Zapečena ricotta
Salata sa skutom
Jakobove kapice s umakom
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Gulaš od gljiva
Omlet s paprikom i kukuruzom
Salata s mora
Sočni pureći ražnjići
Hladna juha od avokada
Rosti
Ukusna vratina s pečenim krumpirom i pireom od graška
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Rižoto na španjolski način
Popečci od bulgura s umakom
Prilog od prokulica
Fiš paprikaš
Pečena piletina s limunom
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Piletina s kozjim sirom
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Špinatova juha s feta sirom
Pašticada
Salata od tune i krastavaca
Piletina s nadjevom od ajvara
Detoks salata od prosa, špinata brusnica i nara
Crveno ljetno varivo
Palamida s čilijem i mangom
Svinjska jetrica u umaku
Male teleće pitice
Rajčica s kukuruzom
Polupunjene paprike
Hrskava pileća krilca
Tjestenina u finom umaku
Dalmatinske polpete
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Česi svoju kuhinju komentiraju na način dobrog vojaka Švejka: "Teška je, naporna je, ali tako fina." Češka kuhinja raj je za obožavatelje mesnih jela koji obiluju posebnim okusima i serviraju se na specifičan način.

Sastojci

1 kunić (oko 1 kg)
2 žlice crvenog vinskog octa
100 g Podravskog špeka Podravka
1 luk (120 g)
1 list Lovor sušeni Podravka
½ žličice suhe majčine dušice
6 zrna Crni papar u zrnu Podravka
6 zrna pimenta
komad limunove korice
2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
3 žlice maslaca
1 žlica Vegete
Za knedle:
300 ml mlijeka
250 g bijelog kruha
2 jaja
2-3 žlice krušnih mrvica (45 g)
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
sol
Crni papar mljeveni Podravka

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe90 min

  • 1 Kunića narežite na osam dijelova i poprskajte vinskim octom.
  • 2 Špek narezan na kockice popecite, dodajte nasjeckani luk, pa zajedno popecite dok luk ne postane staklast.
  • 3 Dodajte lovorov list, majčinu dušicu, zrna papra i pimenta, limunovu koricu, narezanog kunića i 1 žlicu Vegete.
  • 4 Ulijte tople vode toliko da prekrijete meso (oko 150 ml). Pirjajte pokriveno na laganoj vatri dok meso ne omekša (1 – 1,5h).
  • 5 Za vrijeme pirjanja kunića pripremite knedle.
  • 6 Mlijeko zagrijte do vrenja.
  • 7 Kruh narežite na kockice, prelijte vrelim mlijekom i pustite da se ohlade.
  • 8 Jaja razmutite, dodajte im krušne mrvice, peršin, sol, papar pa sve zajedno dodajte kruhu i dobro izmiješajte.
  • 9 Od pripremljene smjese oblikujte kuglice, stavite u kipuću vodu i kuhajte 8-10 minuta.
  • 10 Na rastopljenom maslacu popecite brašno, a zatim ga umiješajte u umak nastao pirjanjem da dobijete gusti umak i kratko prokuhajte.

Savjet

Prije nego kuhane kuglice izvadite iz vode dodajte malo maslaca da se one "okupaju" u njemu.

Posluživanje

Kunića poslužite s umakom i knedlima.

Male tajne

Meso poškropite octom da bude brže pirjano, hrskavije i na kraju mekše.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 551.48 69 69
Kalcij mg 184.55 18 18
Kalij mg 875.89 24 24
Pantotenska kiselina mg 2 29 29
Niacin mg 25.1 179 125
Vitamin D μg 56.34 28 28
Vitamin A μg 500.74 13 10
Sol g 3.1 0 0
Bjelančevine g 47.95 - -
Vlakna g 1.97 - -
Masti g 28.52 - -

Podijeli s prijateljima