Meni Search

Fitness freak

Poljska - Prozračna juha od kiselice

Brzi detoks doručak
Popečci od cvjetače
Oslić s maslinama
Brusketa s avokadom
Kokošja juha s požirakima
Povrtni ražnjići
Proljetno meso i povrće iz woka
Salata s mora
Rižoto na španjolski način
Ražnjići od lososa
Finska - Juha s lososom
Mediteranski grill
Pikantna pileća krilca s medom i povrćem iz woka
Račići na posteljici od povrća
Ljubavne šurlice
Pikantne grickalice
Marinirana piletina s roštilja
Salata s okruglicama od sira
Riblja juha s Malte
Salata od liganja
Pita s crnim pivom
Prilog od prokulica
Osvježavajući smoothie
Brancinovo oko
Popečci od bulgura s umakom
Juha od bundeve s jabukom
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Ljetna pileća salata
Salata od pečene rotkvice sa medom
Mirisni prilog iz pećnice
Nadjevene lignje
Crveno ljetno varivo
Meksička party salata
Polupunjene paprike
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Grill oslić u aromatičnoj korici
Čudotvorni čaj za detoks
Bruskete s povrćem
Lignje na šumskom rižotu
Dip od južnog voća
Tortilje sa žara s piletinom i povrćem
Špageti s acetom balsamicom
Uzbudljivi kolač od blitve
Palamida s čilijem i mangom
Chia puding s narančom, đumbirom i kurkumom
Polpete od slanutka s kurkumom
Mediteranska rapsodija
Rižini ravioli s mozzarellom
Salata od tune i povrća
Kaštelanski makaruni
Krem juha od tikvica
Sočni pureći ražnjići
Rezanci s krušnim mrvicama
Bruskete od cvjetače
Tjestenina fuži s tartufima
Salata sa skutom
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Zelena torta
Kruh od cvjetače s kurkumom
Kozice s rižom
Piletina u finom mediteranskom umaku
Rižoto s tunom
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Fuži sa šunkom, rikulom i smokvama
Orada s krumpirom i mladim lukom
Vege odresci s marinadom
Zanimljiva salata s kikirikijem
Belgija - Salade Liégeoise
Topla salata barba Frane
Caponata alla Podravka
Marokanska salata s cous-cousom
Beskvasne calzone
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Bakalar sa salatom od kuhanih jaja
Zapečena ricotta
Stisni se uz mene kao penne uz sardinu
Popečci od tikvica
Mediteranski špageti
Tjestenina mediterana
Teriyaki piletina
Roštilj s umakom Romesco
Cous-cous s povrćem
Zapečeni kotleti od lososa s narančom
Tagliatelle s pečenim povrćem
Energetske kuglice s kurkumom
Rolice od blitve
Grill povrće na salatu
Raskošna ljetna tava
Juha od kelja sa sirom
Čarobna ljetna piletina
Ljetni ražnjići
Fina pikantna piletina
Osvježavajuća juha od krastavaca
Vol-au-vent s gljivama
Špageti s umakom od rajčica i crnim maslinama
Ljetni lungić
Grdobina u pikantnoj šalši
Salata s neobičnim preljevom
Kineska juha s račićima i gljivama
Grčka seljačka salata
Lignje s povrćem i smokvama
Salata od quinoe i povrća
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U poljskoj kuhinji izrazit je utjecaj ruske, njemačke, austrijske, židovske, češke, ali i talijanske i francuske kuhinje. Na kvalitetu poljske kuhinje utječe i činjenica da oko ¼ od ukupnog broja stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva, te je tako Poljska između ostalog svugdje u svijetu poznata po svojim suhomesnatim i pekarskim proizvodima.

Sastojci

700 ml vode
sol
50 g maslaca
120 g luka
1 češanj češnjaka
1 list Vegeta Maestro lovora
½ žličice pimenta
1 žlica Vegete
2 šake kiselice (oko 50 g)
300 ml kiselog vrhnja 20 % mliječne masti
2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
4 šnite kruha (alpskog)
svinjska mast (oko 50 g)
4 jaja
3 žlice alkoholnog octa

Koristili smo

Lovorov list

Lovorov list

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

4 osobe40 min

  • 1 U kipućoj slanoj vodi kratko pofurite kiselicu, ocijedite je i ubacite u hladnu vodu s ledom.
  • 2 U zagrijanu posudu stavite maslac, a kad se rastopi dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite.
  • 3 Dodajte češnjak prerezan na pola, lovor, piment i lagano pržite dok luk ne omekša.
  • 4 Dodajte 1 žlicu Vegete, promiješajte, ulijte vodu i kad zakuha kuhajte još 10 minuta.
  • 5 Juhu procijedite i vratite je na vatru.
  • 6 Dodajte ohlađenu kiselicu i kuhajte oko 5 minuta.
  • 7 U zdjelici zajedno pomiješajte vrhnje i brašno te postepeno ulijte oko 200 ml vruće juhe uz neprestano miješanje.
  • 8 Dobro razmutite i lagano ulijte natrag u juhu.
  • 9 Kratko prokuhajte pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.
  • 10 Tako pripremljenu juhu ulijte u bocu za šlag, zatvorite i umetnite patron te ostavite na toplom.
  • 11 Kruh popecite u tavici na svinjskoj masti do zlatne boje.
  • 12 Odrežite koricu i valjkom razvaljajte na tanko, još kratko popecite, izvadite ga, pa kad se ohladi narežite na štapiće.
  • 13 U većoj posudi zakuhajte vodu, dodajte ocat i pustite da zakipi.
  • 14 Smanjite vatru da voda samo ključa i jaja jedno po jedno razbijte u vodu, kratko kuhajte da žumanjak ostane tekući te odmah vadite van.

Posluživanje

Juhu iz boce pjenasto poslužite s poširanim jajetom uz štapiće od kruha.

Male tajne

U brašno pomiješano s vrhnjem dodajte malo tople juhe kako se vrhnje prilikom dodavanja u juhu ne bi zgrušalo.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 211.94 26 26
Kalcij mg 164.92 16 16
Kalij mg 351.24 9 9
Pantotenska kiselina mg 1.21 17 17
Niacin mg 3.99 29 20
Vitamin A μg 1777.11 44 36
Sol g 3.2 0 0
Bjelančevine g 12.16 - -
Vlakna g 2.28 - -
Ugljikohidrati g 23.31 - -
Masti g 44.13 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke