Meni Search

Fitness freak

Poljska - Prozračna juha od kiselice

Ljetni lungić
Fuži sa šunkom, rikulom i smokvama
Čudotvorni čaj za detoks
Dip od južnog voća
Zanimljiva salata s kikirikijem
Salata od quinoe i povrća
Salata s neobičnim preljevom
Vege odresci s marinadom
Punjeni filet brancina
Rižini ravioli s mozzarellom
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Ražnjići od lososa
Juha od bundeve s jabukom
Ljubavne šurlice
Rezanci s krušnim mrvicama
Finska - Juha s lososom
Mediteranski špageti
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Krem juha od tikvica
Salata s okruglicama od sira
Salata od liganja
Polpete od slanutka s kurkumom
Tagliatelle s pečenim povrćem
Kineska juha s račićima i gljivama
Roštilj s umakom Romesco
Rižoto s tri vrste gljiva
Povrtni ražnjići
Grdobina u pikantnoj šalši
Vol-au-vent s gljivama
Oslić s maslinama
Beskvasne calzone
Pikantna pileća krilca s medom i povrćem iz woka
Marinirana piletina s roštilja
Kozice s rižom
Bruskete s povrćem
Bruskete od cvjetače
Tortilje sa žara s piletinom i povrćem
Brzo jelo od teletine i povrća
Bakalar sa salatom od kuhanih jaja
Zapečena ricotta
Riblja juha s Malte
Mirisni prilog iz pećnice
Polupunjene paprike
Crveno ljetno varivo
Kruh od cvjetače s kurkumom
Račići na posteljici od povrća
Tjestenina fuži s tartufima
Pita s crnim pivom
Brancinovo oko
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Kokošja juha s požirakima
Ljetni ražnjići
Čarobna ljetna piletina
Brusketa s avokadom
Salata od tune i povrća
Proljetno meso i povrće iz woka
Rižoto na španjolski način
Mediteranska rapsodija
Nadjevene lignje
Palamida s čilijem i mangom
Lignje s povrćem i smokvama
Fina pikantna piletina
Salata od pečene rotkvice sa medom
Cartoccio od bijele ribe
Uzbudljivi kolač od blitve
Ljetna pileća salata
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Salata s mora
Mediteranski grill
Špageti s acetom balsamicom
Caponata alla Podravka
Belgija - Salade Liégeoise
Cous-cous s povrćem
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Chia puding s narančom, đumbirom i kurkumom
Piletina u finom mediteranskom umaku
Salata sa skutom
Zapečeni kotleti od lososa s narančom
Meksička party salata
Grill oslić u aromatičnoj korici
Prilog od prokulica
Topla salata barba Frane
Teriyaki piletina
Orada s krumpirom i mladim lukom
Tjestenina mediterana
Juha od kelja sa sirom
Popečci od cvjetače
Stisni se uz mene kao penne uz sardinu
Popečci od bulgura s umakom
Rolice od blitve
Rižoto s tunom
Osvježavajuća juha od krastavaca
Energetske kuglice s kurkumom
Špageti s umakom od rajčica i crnim maslinama
Brzi detoks doručak
Grill povrće na salatu
Lignje na šumskom rižotu
Osvježavajući smoothie
Marokanska salata s cous-cousom
Raskošna ljetna tava
Kaštelanski makaruni
Pikantne grickalice
Popečci od tikvica
Grčka seljačka salata
Zelena torta
Sočni pureći ražnjići
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U poljskoj kuhinji izrazit je utjecaj ruske, njemačke, austrijske, židovske, češke, ali i talijanske i francuske kuhinje. Na kvalitetu poljske kuhinje utječe i činjenica da oko ¼ od ukupnog broja stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva, te je tako Poljska između ostalog svugdje u svijetu poznata po svojim suhomesnatim i pekarskim proizvodima.

Sastojci

700 ml vode
sol
50 g maslaca
120 g luka
1 češanj češnjaka
1 list Vegeta Maestro lovora
½ žličice pimenta
1 žlica Vegete
2 šake kiselice (oko 50 g)
300 ml kiselog vrhnja 20 % mliječne masti
2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
4 šnite kruha (alpskog)
svinjska mast (oko 50 g)
4 jaja
3 žlice alkoholnog octa

Koristili smo

Lovorov list

Lovorov list

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

4 osobe40 min

  • 1 U kipućoj slanoj vodi kratko pofurite kiselicu, ocijedite je i ubacite u hladnu vodu s ledom.
  • 2 U zagrijanu posudu stavite maslac, a kad se rastopi dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite.
  • 3 Dodajte češnjak prerezan na pola, lovor, piment i lagano pržite dok luk ne omekša.
  • 4 Dodajte 1 žlicu Vegete, promiješajte, ulijte vodu i kad zakuha kuhajte još 10 minuta.
  • 5 Juhu procijedite i vratite je na vatru.
  • 6 Dodajte ohlađenu kiselicu i kuhajte oko 5 minuta.
  • 7 U zdjelici zajedno pomiješajte vrhnje i brašno te postepeno ulijte oko 200 ml vruće juhe uz neprestano miješanje.
  • 8 Dobro razmutite i lagano ulijte natrag u juhu.
  • 9 Kratko prokuhajte pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.
  • 10 Tako pripremljenu juhu ulijte u bocu za šlag, zatvorite i umetnite patron te ostavite na toplom.
  • 11 Kruh popecite u tavici na svinjskoj masti do zlatne boje.
  • 12 Odrežite koricu i valjkom razvaljajte na tanko, još kratko popecite, izvadite ga, pa kad se ohladi narežite na štapiće.
  • 13 U većoj posudi zakuhajte vodu, dodajte ocat i pustite da zakipi.
  • 14 Smanjite vatru da voda samo ključa i jaja jedno po jedno razbijte u vodu, kratko kuhajte da žumanjak ostane tekući te odmah vadite van.

Posluživanje

Juhu iz boce pjenasto poslužite s poširanim jajetom uz štapiće od kruha.

Male tajne

U brašno pomiješano s vrhnjem dodajte malo tople juhe kako se vrhnje prilikom dodavanja u juhu ne bi zgrušalo.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 211.94 26 26
Kalcij mg 164.92 16 16
Kalij mg 351.24 9 9
Pantotenska kiselina mg 1.21 17 17
Niacin mg 3.99 29 20
Vitamin A μg 1777.11 44 36
Sol g 3.2 0 0
Bjelančevine g 12.16 - -
Vlakna g 2.28 - -
Ugljikohidrati g 23.31 - -
Masti g 44.13 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke