Meni Search

Okrećem novi list

Poljska - Prozračna juha od kiselice

Pirjani kunić
BBQ pileća krilca sa sezamom i umakom od jogurta
Crveno ljetno varivo
Rižoto na španjolski način
Lignje punjene crvenim radićem
Salata od quinoe i povrća
Pohani tofu s povrćem
Pileći gulaš
Pileći bataci s umakom od luka
Kozice s rižom
Juha od rikule i račića
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Tjestenina fuži s tartufima
Rolice od soma
Bugarska pita od krumpira
Vegetina enchilada
Sočna rebarca
Tagliatelle s pečenim povrćem
Čudotvorni čaj za detoks
Sočna aromatična torta
Prilog od prokulica
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Ramsteak u seksi umaku
Palačinke s nadjevom od riže
Male teleće pitice
Juha od bundeve s jabukom
Piletina s pistacijama
Velika Britanija - Pastirska pita
Salata u košaricama od parmezana
Vege odresci s marinadom
Polpete od slanutka s kurkumom
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Marokanska salata s cous-cousom
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Rosti
Uzbudljivi kolač od blitve
Pohana skuta
Pita s muškatnom bundevom i makom
Voćna juha od višanja
Belgija - Salade Liégeoise
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Empanade s pestom
Zlatna piletina
Pohane paprike
Brusketa s avokadom
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Salata s neobičnim preljevom
Ražnjići od lososa
Krumpir u košuljici
Mesne okruglice
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Zapečena ricotta
Raskošna ljetna tava
Kuglice od riže i svježeg sira
Govedina s lukom
Janjetina na padelu
Papreni tart s marelicama
Senf s paprikama
Pečene bundeve s kus-kusom i povrćem
Grčka seljačka salata
Lignje i tikvice na štapiću
Polupunjene paprike
Popečci od bulgura s umakom
Salata od tune i povrća
Proljetno meso i povrće iz woka
Kolinjsko zelje s frišketinom
Fina pikantna piletina
Kaštelanski makaruni
Grill povrće na salatu
Juha od kokosa, đumbira i mrkve
Pogača sa sardinom
Lignje na šumskom rižotu
Rižini ravioli s mozzarellom
Salata od pečene rotkvice sa medom
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Piletina s mascarponeom
Pileća prsa iz pećnice
Pečena piletina s limunom
Salata s mora
Rižoto tortice
Pikantna pileća krilca s medom i povrćem iz woka
Oslić s maslinama
Bruskete od cvjetače
Roštilj s umakom Romesco
Zanimljiva salata s kikirikijem
Dagnje na buzaru
Caponata alla Podravka
Mini quiche sa šampinjonima i fetom
Povrtni ražnjići
Špageti na kineski način
Njemačka - Jetrica s jabukama
Kruh od cvjetače s kurkumom
Rezanci s krušnim mrvicama
Mirisni prilog iz pećnice
Rolice od blitve
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Vratina sa žara s toplom salatom od krumpira
Sočna Wellington pečenka
Mediteranski špageti
Mesne okruglice u umaku
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Juha od cvjetače i camemberta
Zabavni kineski ravioli
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Ljubavne šurlice
Popečci od cvjetače
Kineska juha s račićima i gljivama
Cous-cous s povrćem
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Sočna pureća rolada
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Zimski punč
Goveđa rebarca sa zeljem
Prežgana juha
Mini lazanje
Rižoto s tunom
Uskršnja šunka na zabavan način
Španjolski migas s bundevom
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U poljskoj kuhinji izrazit je utjecaj ruske, njemačke, austrijske, židovske, češke, ali i talijanske i francuske kuhinje. Na kvalitetu poljske kuhinje utječe i činjenica da oko ¼ od ukupnog broja stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva, te je tako Poljska između ostalog svugdje u svijetu poznata po svojim suhomesnatim i pekarskim proizvodima.

Sastojci

700 ml vode
sol
50 g maslaca
120 g luka
1 češanj češnjaka
1 list Vegeta Maestro lovora
½ žličice pimenta
1 žlica Vegete
2 šake kiselice (oko 50 g)
300 ml kiselog vrhnja 20 % mliječne masti
2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
4 šnite kruha (alpskog)
svinjska mast (oko 50 g)
4 jaja
3 žlice alkoholnog octa

Koristili smo

Lovorov list

Lovorov list

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

4 osobe40 min

  • 1 U kipućoj slanoj vodi kratko pofurite kiselicu, ocijedite je i ubacite u hladnu vodu s ledom.
  • 2 U zagrijanu posudu stavite maslac, a kad se rastopi dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite.
  • 3 Dodajte češnjak prerezan na pola, lovor, piment i lagano pržite dok luk ne omekša.
  • 4 Dodajte 1 žlicu Vegete, promiješajte, ulijte vodu i kad zakuha kuhajte još 10 minuta.
  • 5 Juhu procijedite i vratite je na vatru.
  • 6 Dodajte ohlađenu kiselicu i kuhajte oko 5 minuta.
  • 7 U zdjelici zajedno pomiješajte vrhnje i brašno te postepeno ulijte oko 200 ml vruće juhe uz neprestano miješanje.
  • 8 Dobro razmutite i lagano ulijte natrag u juhu.
  • 9 Kratko prokuhajte pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.
  • 10 Tako pripremljenu juhu ulijte u bocu za šlag, zatvorite i umetnite patron te ostavite na toplom.
  • 11 Kruh popecite u tavici na svinjskoj masti do zlatne boje.
  • 12 Odrežite koricu i valjkom razvaljajte na tanko, još kratko popecite, izvadite ga, pa kad se ohladi narežite na štapiće.
  • 13 U većoj posudi zakuhajte vodu, dodajte ocat i pustite da zakipi.
  • 14 Smanjite vatru da voda samo ključa i jaja jedno po jedno razbijte u vodu, kratko kuhajte da žumanjak ostane tekući te odmah vadite van.

Posluživanje

Juhu iz boce pjenasto poslužite s poširanim jajetom uz štapiće od kruha.

Male tajne

U brašno pomiješano s vrhnjem dodajte malo tople juhe kako se vrhnje prilikom dodavanja u juhu ne bi zgrušalo.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 211.94 26 26
Kalcij mg 164.92 16 16
Kalij mg 351.24 9 9
Pantotenska kiselina mg 1.21 17 17
Niacin mg 3.99 29 20
Vitamin A μg 1777.11 44 36
Sol g 3.2 0 0
Bjelančevine g 12.16 - -
Vlakna g 2.28 - -
Ugljikohidrati g 23.31 - -
Masti g 44.13 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke