Meni Search

Lagana depra

Portugal - Svinjski file na alentejo način

Mladi krumpir s ajvarom
Piletina s mascarponeom
Palačinke s nadjevom od riže
Rosti
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Biftek rolice
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Uzbudljivi kolač od blitve
Rajčica s kukuruzom
Mesne okruglice
Sočna aromatična torta
Pita s crnim pivom
Pohani tofu s povrćem
Pečena piletina s limunom
Kineska juha s račićima i gljivama
Lungić s povrćem
Dip od južnog voća
Umak od limete (Molho de limao)
Riba u bijelom umaku
Marinirano svinjsko pečenje
Pohani zamotuljci
Senf s paprikama
Riblja juha s Malte
Osvježavajuća juha od krastavaca
Salata sa skutom
Palamida s čilijem i mangom
Juha od bundeve s jabukom
Svinjski file s povrćem
Slatki lungić
Piletina s pistacijama
Zabavni kineski ravioli
Meksička party salata
Uskršnja šunka na zabavan način
Mesne okruglice na ražnjiću
Riža s tunom
Salata s neobičnim preljevom
Šampinjoni u palačinki
BBQ Steak & chips
Prežgana juha
Rižoto tortice
Nadjevene lignje
Grill oslić u aromatičnoj korici
Poljska - Prozračna juha od kiselice
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Fino varivo v loncu
Juha od kelja sa sirom
Dječje lazanje
Tjestenina u finom umaku
Pohane paprike
Tjestenina fuži s tartufima
Odresci u umaku s češnjakom
Zimski punč
BBQ lungić s aromatičnim rajčicama
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Sočni pureći ražnjići
Piletina s povrćem
Salata od tune i krastavaca
Popečci od bulgura s umakom
Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama
Špinatova juha s feta sirom
Salata s okruglicama od sira
Slasni BBQ burgeri
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Zapečeni poriluk
Teriyaki piletina
Hrskava pileća krilca
Caponata alla Podravka
Mini quiche sa šampinjonima i fetom
Fina pikantna piletina
Piletina na tajlandski način
Teletina s pirjanim povrćem
Juha od rikule i račića
Norveška krem juha od ribe i kozica
Stisni se uz mene kao penne uz sardinu
Zanimljiva salata s kikirikijem
Pileća krilca s Coca-Colom
Povrtni lonac
Grdobina u pikantnoj šalši
Dagnje na buzaru
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Piletina u finom mediteranskom umaku
Cous-cous s povrćem
Juha od gljiva
Pileći štapići u ketchupu
Francuska - Tournedos s povrćem na maslacu
Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Sunčani užitak mediterana
Grill vratina u sendviču
Grčka seljačka salata
Španjolski migas s bundevom
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Špageti na kineski način
Svinjski gulaš
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Mesne okruglice s paprikom u crvenom umaku
Piletina sa šafranom
Crveno ljetno varivo
Singapurski ljuti omlet
Kuhana govedina s umakom od hrena
Švicarska juha sa sirom
Ražnjići od lososa
Ciganski odrezak
Lazanje u tavi
Dalmatinska simfonija
Punjene tikve
Voćna salata s piletinom
Čarobna ljetna piletina
Rižoto na španjolski način
Povrtni ražnjići
Mirisni prilog iz pećnice
Hrenovke u panceti
Empanade s pestom
Špageti s acetom balsamicom
Proljetno meso i povrće iz woka
Tortilje sa žara s piletinom i povrćem
Finska - Juha s lososom
Voćna juha od višanja
Salata od quinoe i povrća
Glazirana patka s umakom od jabuka
Pečena janjetina s bademima
Vratina sa žara s toplom salatom od krumpira
Lungić u sendviču
Rebarca s grilla
BBQ svinjska rebarca u foliji
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Marokanska salata s cous-cousom
Pileća prsa iz pećnice
Polupunjene paprike
Govedina s lukom
Piletina s hrskavim njokima i graškom
Hrskave tortice od krumpira
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Pohana skuta
Mediteranska rapsodija
Blagdanski rižoto s bakalarom
File steak na povrću
Bugarska pita od krumpira
Piletina Kiev
Bakalar sa salatom od kuhanih jaja
Marinirana piletina s roštilja
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Grill pirjana piletina s roštilja
Rižoto s tunom
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Portugalska kuhinja spoj je tradicionalnih okusa portugalskog prostora i kolonijalnih osvajanja, najzastupljeniji je bakalar, morski plodovi i nezaobilazno meso u kombinaciji s južnoameričkim povrćem i istočnjačkim začinima.

Sastojci

600 g svinjskog filea (lungić)
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
3 češnja češnjaka
1 žlica Vegete
100 ml bijelog vina
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g luk
100 ml Passate Podravka
500 g školjki (vongola)
100 ml vode
1 žlica nasjeckanog lista korijandera
Crni papar mljeveni Podravka
sol

Koristili smo

Vegeta Original

Vegeta Original

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe40 min

  • 1 Svinjski file očistite, narežite na manje komade, dodajte crvenu mljevenu papriku, protisnuti češnjak i jednu žlicu Vegete.
  • 2 Zalijte vinom i pustite da malo odstoji.
  • 3 Na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje, dodajte marinirano meso i kratko popecite do zlatne boje.
  • 4 Meso izvadite sa strane, ostavite na toplom, a na istu masnoću dodajte na ploške narezani luk.
  • 5 Pirjajte dok luk ne omekša, dodajte ostatak marinade i passatu.
  • 6 Kad zakipi dodajte vongole, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se školjke ne otvore.
  • 7 Meso vratite u tavu, pospite nasjeckanim korijanderom i lagano promiješajte.
  • 8 Kad se umak reducirao dodajte papar.

Posluživanje

Maknite s vatre, po potrebi posolite i poslužite odmah s kruhom.

Male tajne

Tajna je u marinadi. Meso je najbolje pustiti da u začinima odstoji preko noći u hladnjaku.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 604.96 76 76
Kalcij mg 60.66 6 6
Kalij mg 1141.32 31 31
Pantotenska kiselina mg 2.1 30 30
Niacin mg 18.45 132 92
Vitamin D μg 18.83 9 9
Vitamin A μg 587.16 15 12
Sol g 3.67 0 0
Bjelančevine g 46.76 - -
Vlakna g 1.16 - -
Ugljikohidrati g 10.84 - -
Masti g 22.49 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke