Meni Profil Search

Na izmaku snaga

Portugal - Svinjski file na alentejo način

Piletina s pistacijama
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Pohani zamotuljci
Šareni ražnjići s mesnim okruglicama
Kobasica u pivu i pecivu
Hladna juha od avokada
Grčka seljačka salata
Palamida s čilijem i mangom
Popečci od bulgura s umakom
Salata od liganja
Pečena piletina s limunom
Pureći hamburger
Rosti
Krumpir u košuljici
Piletina na tajlandski način
Salata sa skutom
Mesna rolada u tijestu
Pašticada
Cipar - Lungić na ciparski
Salata s mora
Piletina s kozjim sirom
Riba u bijelom umaku
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Sočni pureći ražnjići
Crveno ljetno varivo
Fiš paprikaš
Rajčica s kukuruzom
Jakobove kapice s umakom
Hrskava pileća krilca
Srneći file na salatu
BBQ rebarca sa zapečenim grahom
Voćna juha od višanja
Grill pirjana piletina s roštilja
Grill vratina u sendviču
Senf s paprikama
Fileti lososa u finom umaku
Zapečena ricotta
Tjestenina u finom umaku
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Dalmatinske polpete
Namazi za sendviče – Namaz od jaja
Ukusna vratina s pečenim krumpirom i pireom od graška
Slatki lungić
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Grdobina u pikantnoj šalši
Prilog od prokulica
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Piletina s nadjevom od ajvara
Gulaš od gljiva
Svinjski file s povrćem
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Omlet s paprikom i kukuruzom
Polupunjene paprike
Salata od tune i krastavaca
Kotleti u pivskom umaku
Pirjani kunić
Špageti s pistacijama
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Slasni burger sa slaninom i sirom
Belgija - Salade Liégeoise
Rižoto s tunom
Grill oslić u aromatičnoj korici
Špinatova juha s feta sirom
Tjestenina mediterana
Svinjska jetrica u umaku
Caponata alla Podravka
Sočna pureća rolada
Pohane paprike
Riža s tunom
Rižoto na španjolski način
Juha od rikule i račića
Pileća krilca s Coca-Colom
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Male teleće pitice
Pileći štapići u ketchupu
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Portugalska kuhinja spoj je tradicionalnih okusa portugalskog prostora i kolonijalnih osvajanja, najzastupljeniji je bakalar, morski plodovi i nezaobilazno meso u kombinaciji s južnoameričkim povrćem i istočnjačkim začinima.

Sastojci

600 g svinjskog filea (lungić)
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
3 češnja češnjaka
1 žlica Vegete
100 ml bijelog vina
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g luk
100 ml Passate Podravka
500 g školjki (vongola)
100 ml vode
1 žlica nasjeckanog lista korijandera
Crni papar mljeveni Podravka
sol

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe40 min

  • 1 Svinjski file očistite, narežite na manje komade, dodajte crvenu mljevenu papriku, protisnuti češnjak i jednu žlicu Vegete.
  • 2 Zalijte vinom i pustite da malo odstoji.
  • 3 Na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje, dodajte marinirano meso i kratko popecite do zlatne boje.
  • 4 Meso izvadite sa strane, ostavite na toplom, a na istu masnoću dodajte na ploške narezani luk.
  • 5 Pirjajte dok luk ne omekša, dodajte ostatak marinade i passatu.
  • 6 Kad zakipi dodajte vongole, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se školjke ne otvore.
  • 7 Meso vratite u tavu, pospite nasjeckanim korijanderom i lagano promiješajte.
  • 8 Kad se umak reducirao dodajte papar.

Posluživanje

Maknite s vatre, po potrebi posolite i poslužite odmah s kruhom.

Male tajne

Tajna je u marinadi. Meso je najbolje pustiti da u začinima odstoji preko noći u hladnjaku.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 604.96 76 76
Kalcij mg 60.66 6 6
Kalij mg 1141.32 31 31
Pantotenska kiselina mg 2.1 30 30
Niacin mg 18.45 132 92
Vitamin D μg 18.83 9 9
Vitamin A μg 587.16 15 12
Sol g 3.67 0 0
Bjelančevine g 46.76 - -
Vlakna g 1.16 - -
Ugljikohidrati g 10.84 - -
Masti g 22.49 - -

Podijeli s prijateljima