Meni Profil Search

Na izmaku snaga

Portugal - Svinjski file na alentejo način

Sočna pureća rolada
Pašticada
Svinjska jetrica u umaku
Voćna juha od višanja
Tjestenina mediterana
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Fileti lososa u finom umaku
Grill vratina u sendviču
Svinjski file s povrćem
Ukusna vratina s pečenim krumpirom i pireom od graška
Hladna juha od avokada
Salata od liganja
Hrskava pileća krilca
Srneći file na salatu
Juha od rikule i račića
Riba u bijelom umaku
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Slasni burger sa slaninom i sirom
Pečena piletina s limunom
Pohane paprike
Špinatova juha s feta sirom
Prilog od prokulica
Pureći hamburger
Omlet s paprikom i kukuruzom
Piletina s nadjevom od ajvara
Salata sa skutom
Zapečena ricotta
Piletina na tajlandski način
Špageti s pistacijama
Senf s paprikama
Belgija - Salade Liégeoise
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Rajčica s kukuruzom
Kotleti u pivskom umaku
Rižoto na španjolski način
Male teleće pitice
Rosti
Fiš paprikaš
Salata od tune i krastavaca
Grill oslić u aromatičnoj korici
Sočni pureći ražnjići
Popečci od bulgura s umakom
Tjestenina u finom umaku
Pohani zamotuljci
Slatki lungić
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Cipar - Lungić na ciparski
Pileći štapići u ketchupu
Piletina s kozjim sirom
Grill pirjana piletina s roštilja
Krumpir u košuljici
Pirjani kunić
Grdobina u pikantnoj šalši
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Rižoto s tunom
Jakobove kapice s umakom
Dalmatinske polpete
Pileća krilca s Coca-Colom
Gulaš od gljiva
Detoks salata od prosa, špinata brusnica i nara
Riža s tunom
Grčka seljačka salata
Namazi za sendviče – Namaz od jaja
Caponata alla Podravka
Piletina s pistacijama
Salata s mora
Crveno ljetno varivo
Mesna rolada u tijestu
Palamida s čilijem i mangom
BBQ rebarca sa zapečenim grahom
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Kobasica u pivu i pecivu
Polupunjene paprike
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Portugalska kuhinja spoj je tradicionalnih okusa portugalskog prostora i kolonijalnih osvajanja, najzastupljeniji je bakalar, morski plodovi i nezaobilazno meso u kombinaciji s južnoameričkim povrćem i istočnjačkim začinima.

Sastojci

600 g svinjskog filea (lungić)
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
3 češnja češnjaka
1 žlica Vegete
100 ml bijelog vina
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g luk
100 ml Passate Podravka
500 g školjki (vongola)
100 ml vode
1 žlica nasjeckanog lista korijandera
Crni papar mljeveni Podravka
sol

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe40 min

  • 1 Svinjski file očistite, narežite na manje komade, dodajte crvenu mljevenu papriku, protisnuti češnjak i jednu žlicu Vegete.
  • 2 Zalijte vinom i pustite da malo odstoji.
  • 3 Na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje, dodajte marinirano meso i kratko popecite do zlatne boje.
  • 4 Meso izvadite sa strane, ostavite na toplom, a na istu masnoću dodajte na ploške narezani luk.
  • 5 Pirjajte dok luk ne omekša, dodajte ostatak marinade i passatu.
  • 6 Kad zakipi dodajte vongole, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se školjke ne otvore.
  • 7 Meso vratite u tavu, pospite nasjeckanim korijanderom i lagano promiješajte.
  • 8 Kad se umak reducirao dodajte papar.

Posluživanje

Maknite s vatre, po potrebi posolite i poslužite odmah s kruhom.

Male tajne

Tajna je u marinadi. Meso je najbolje pustiti da u začinima odstoji preko noći u hladnjaku.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 604.96 76 76
Kalcij mg 60.66 6 6
Kalij mg 1141.32 31 31
Pantotenska kiselina mg 2.1 30 30
Niacin mg 18.45 132 92
Vitamin D μg 18.83 9 9
Vitamin A μg 587.16 15 12
Sol g 3.67 0 0
Bjelančevine g 46.76 - -
Vlakna g 1.16 - -
Ugljikohidrati g 10.84 - -
Masti g 22.49 - -

Podijeli s prijateljima