Meni Search

Luda k'o šiba

Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama

Špageti na kineski način
Pašticada
Zabavni kineski ravioli
Sunčani užitak mediterana
Piletina Kiev
Srneći file na salatu
Bugarska pita od krumpira
Tuna burger
Brancinovo oko
Roštilj s umakom Romesco
Kotleti u pivskom umaku
Ramsteak u seksi umaku
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Piletina sa šafranom
Meksička party salata
Piletina s mascarponeom
Polupunjene paprike
Pašticada s njokima
BBQ svinjska rebarca u foliji
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Tjestenina fuži s tartufima
Mini quiche sa šampinjonima i fetom
Marinirana pileća krilca s povrćem
Kotlovina
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Zapečena ricotta
Pohana skuta
Jabučni krumpirići s cimetom
Nadjevene lignje
Sendvič s avokadom
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Šampinjoni u palačinki
Pikantne mazalice
Marinirano svinjsko pečenje
Mirisna pureća rolada
Medeni teleći kotleti
Pečena piletina s limunom
Pizza s tunom
Lungić u sendviču
Slasni BBQ burgeri
Teletina s pirjanim povrćem
Dječje lazanje
Blagdanska rolada
Palačinke s nadjevom od riže
Marokanska salata s cous-cousom
Kineska juha s račićima i gljivama
Grill vratina u sendviču
Pohani zamotuljci
BBQ pileća krilca sa sezamom i umakom od jogurta
Pileći gulaš
BBQ rebarca sa zapečenim grahom
Riblja juha s Malte
Piletina u pivu
Norveška krem juha od ribe i kozica
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Pohani tofu s povrćem
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Proljetna janjetina
Grill povrće na salatu
Aromatizirani kruh
Mirisne krumpirove pole iz pećnice
Brownie s kajenskim paprom
Janjetina na padelu
Piletina s nadjevom od ajvara
Irska janjetina
Lignje s povrćem i smokvama
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Mesne okruglice na ražnjiću
Cous-cous s povrćem
Špageti s pistacijama
Krem juha sa sjemenkama
Fiš paprikaš
Svinjski file s povrćem
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Orada s krumpirom i mladim lukom
Patka s mlincima
Juha od bundeve s jabukom
Ukusna vratina s pečenim krumpirom i pireom od graška
Velika Britanija - Pastirska pita
Male teleće pitice
Cipar - Lungić na ciparski
Pirjani kunić
Hrskavo pečeno pile
Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Teriyaki piletina
Vratina s roštilja
Hrskavi trokuti
Lungić s toplom salatom od šparoga
Hrskave tortice od krumpira
Palamida s čilijem i mangom
Jakobove kapice s umakom
Prežgana juha
Rezanci s krušnim mrvicama
Slovenija - Juha od gljiva na pohorski način
Sočni pureći ražnjići
Mini shepherd's pie
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Maštovita estonska kuhinja objedinjuje namirnice  s polja, vrtova, pašnjaka, mora, jezera i šuma pa je zapečeni krumpir sa šumskim gljivama prirodna specifičnost tog podneblja.

Sastojci

1,2 kg krumpira
600 g očišćenih šumskih jestivih gljiva
2-3 žlice maslaca
1 žlica Vegete
1-2 poriluka (oko 150 g)
Crni papar mljeveni Podravka
sol
150 g sira (polutvrdi estonski)
300 ml slatkog vrhnja
peršin
kopar

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe70 min

  • 1 Neoguljeni krumpir skuhajte, ohladite, ogulite, a zatim narežite na ploške.
  • 2 Gljive narežite i popecite u tavi na laganoj vatri da sokovi ishlape.
  • 3 Zatim dodajte maslac, tanko narezan poriluk i 1 žlicu Vegete te popecite dok gljive ne počnu sjajiti, a poriluk ne uvene (oko 5 minuta).
  • 4 Posudu za pečenje (35x20 cm) namažite maslacem, na dno posložite pola količine krumpira, rasporedite pripremljene gljive, popaprite, a zatim nanesite drugu polovicu krumpira.
  • 5 Malo posolite, popaprite i pospite naribanim sirom.
  • 6 Prelijte vrhnjem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 20 minuta.
  • 7 Pečeno jelo pospite nasjeckanim svježim začinskim biljem (peršin, kopar) i poslužite sa salatom.

Savjet

Nekoliko gljiva stavite na vrh prije pečenja da vam jelo bude ljepše.

Posluživanje

Pečeno jelo pospite nasjeckanim svježim začinskim biljem (peršin, kopar) i poslužite sa salatom.

Male tajne

Ovo jelo možete pripremiti i s uzgojenim gljivama, jednom ili više vrsta, ovisno o preferencijama i dostupnosti namirnica.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 270.76 34 34
Kalcij mg 149.59 15 15
Kalij mg 1331.74 36 36
Pantotenska kiselina mg 3.04 43 43
Niacin mg 9.54 68 48
Vitamin D μg 88.51 44 44
Vitamin A μg 516.23 13 10
Sol g 2.07 0 0
Bjelančevine g 12.4 - -
Vlakna g 6.61 - -
Ugljikohidrati g 35.7 - -
Masti g 13.47 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke