Meni Search

Gladna kao vuk

Glazirana patka s umakom od jabuka

Umak od limete (Molho de limao)
BBQ lungić s aromatičnim rajčicama
Neobične punjene paprike
Vatrene pljeskavice s pirjanom heljdinom kašom
Hrenovke u panceti
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Tradicionalni podravski recept za Badnjak
Odresci s umakom od kupina
Fino varivo v loncu
Sočna rebarca
Sarma sa suhim mesom
Biftek rolice
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Slasni burger sa slaninom i sirom
Sočna Wellington pečenka
Juha od gljiva
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Pikantna piletina s roštilja s povrćem
Teletina s pirjanim povrćem
Mesna rolada u tijestu
Puretina s jabukom iz pećnice
Marinirani janjeći kotleti s pireom od slanutka
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Povrtni lonac
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Mirisne krumpirove pole iz pećnice
BBQ svinjska rebarca u foliji
Macho hamburger
Fish&Chips u tortilji
Teleći savici u umaku od grejpa
Kotlovina
Piletina s nadjevom od ajvara
Ramstek s povrćem
Obojeni hamburger
Tortilje pikant
Piletina u pivu
Slatki lungić
Varivo od kelja i teletine
Janjetina s medom od kadulje
Mladi krumpir s ajvarom
Harrisa janjetina s limunom
Velika Britanija - Pastirska pita
Vegetarijanski čips
Ciganski odrezak
Pizza sirni jastučići
Skandinavske rolice s cimetom
Kuhana govedina s umakom od hrena
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Janjetina na padelu
Mediteranski kruščić s lovorom
Ramsteak u seksi umaku
Tuna burger
Meso u woku na indonezijski način
Mesne okruglice u umaku
Patka s mlincima
Punjena pečenka u vinu
Slasni BBQ burgeri
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Pikantni gulaš
Ljuti trokutići sa šunkom i sirom
Slatko twist pile
Vratina s roštilja
Odresci u paketiću
Fino začinjena piletina
Piletina u aromatičnom omotaču
Rebarca s grilla
Pašticada s njokima
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Pureća rolada s mlincima
Svinjski gulaš
Pureći hamburger
Quiche od bundeve, sira i luka
Mađarska - Mađarski pileći paprikaš
Nadjeveni kaneloni u umaku
Kuhano meso s umakom od hrena
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Špageti s tikvicama
Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama
Pileća krilca s roštilja
Govedina s lukom
Odresci u umaku s češnjakom
Lazanje u tavi
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Ribarska popara
Piletina u egzotičnom umaku
Medeni teleći kotleti
Pileća prsa iz pećnice
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Usudili bismo se reći da je ovo jelo za prave kulinarske znalce, pri tome vas izazivajući da se okušate u njegovoj pripremi. Jabuke i ljutika izvrsno će upotpuniti okus patke i učiniti obrok vrlo posebnim.

Sastojci

1 patka (oko 2 kg)
1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
1 žličica Vegete
½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
2 ljutike ili 1 glavica luka
1 manja kiselkasta jabuka
Za ocaklinu:
175 ml pilećeg temeljca
175 ml calvadosa ili jabučnog octa
75 g smeđeg šećera
Umak od jabuka:
1 žlica ulja
2 manje ljutike
2 žličice šećera
1 žlica jabučnog octa
2 kiselkaste jabuke
100 ml temeljca

Koristili smo

Crni papar mljeveni

Crni papar mljeveni

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe120 min

  • 1 Patki odstranite utrobu i vrat, isperite je i posušite izvana i iznutra. Uklonite suvišnu masnoću. Izmiješajte timijan, Vegetu i papar pa natrljajte patku izvana i iznutra.
  • 2 Ljutike prepolovite, a jabuku narežite na četvrtine (uklonite sjemenke) pa njima napunite šupljinu patke. Zatvorite šupljinu iglama za pečenje ili koncem, a krila okrenite iza leđa.
  • 3 Stavite patku u tepsiju prsima okrenutim prema gore. Pecite oko 30 minuta na temperaturi od 220°C. Patku prekrijte folijom i pecite na 180°C oko sat vremena.
  • 4 Patku izvadite, masnoću ocijedite, a u tepsiji zagrijte pileći temeljac i calvados. Kuhajte oko 5 minuta dok se tekućina ne reducira. Umiješajte šećer i nastavite kuhati 3 – 5 minuta dok ne bude kao sirup. Izlijte u zasebnu posudu i držite na toplom.
  • 5 Vratite patku u tepsiju i premažite je polovinom pripremljene ocakline. Pecite na 180°C oko 5 minuta pa premažite patku preostalom ocaklinom. Pecite još 20 minuta. Pojačajte vatru na 240°C i pecite još 5 minuta.
  • 6 Patku izvadite iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite neka stoji 20 minuta.
  • 7 Za umak od jabuka: Na zagrijanom ulju popecite nasjeckanu ljutiku oko 5 minuta. Dodajte šećer preko luka i pirjajte uz miješanje još 5 minuta. Umiješajte ocat i oguljene i narezane jabuke. Pokriveno pirjajte oko 8 minuta, dodajte temeljac i zatim sve usitnite dok ne dobijete fini umak.

Savjet

Temeljac možete pripremiti i od iznutrica patke.

Posluživanje

Glaziranu patku narežite pa poslužite s umakom od jabuka.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 69 9 9
Kalcij mg 46 5 5
Kalij mg 367 10 10
Niacin mg 1 7 5
Vitamin E mg 2 9 9
Vitamin D μg 5 3 3
Vitamin A μg 48 1 1
Sol g 8.66 0 0
Bjelančevine g 118 - -
Vlakna g 2 - -
Ugljikohidrati g 49 - -
Masti g 15 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke