Meni Search

Gladna kao vuk

Glazirana patka s umakom od jabuka

Sarma sa suhim mesom
Špageti s tikvicama
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Piletina u aromatičnom omotaču
Ramsteak u seksi umaku
Slatko twist pile
Marinirani janjeći kotleti s pireom od slanutka
Mesne okruglice u umaku
Slasni BBQ burgeri
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Pureća rolada s mlincima
Fino varivo v loncu
Pileća krilca s roštilja
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Puretina s jabukom iz pećnice
Mađarska - Mađarski pileći paprikaš
Svinjski gulaš
BBQ lungić s aromatičnim rajčicama
Ljuti trokutići sa šunkom i sirom
Biftek rolice
Ramstek s povrćem
Ciganski odrezak
Vatrene pljeskavice s pirjanom heljdinom kašom
Neobične punjene paprike
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Teleći savici u umaku od grejpa
Pašticada s njokima
Vratina s roštilja
Mladi krumpir s ajvarom
Pikantna piletina s roštilja s povrćem
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Medeni teleći kotleti
Nadjeveni kaneloni u umaku
Janjetina s medom od kadulje
Kuhana govedina s umakom od hrena
Janjetina na padelu
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Odresci u umaku s češnjakom
Rebarca s grilla
Sočna rebarca
Govedina s lukom
Slasni burger sa slaninom i sirom
Odresci s umakom od kupina
Velika Britanija - Pastirska pita
Piletina s nadjevom od ajvara
Kuhano meso s umakom od hrena
Pureći hamburger
Mediteranski kruščić s lovorom
BBQ svinjska rebarca u foliji
Macho hamburger
Ribarska popara
Lazanje u tavi
Tortilje pikant
Kotlovina
Pileća prsa iz pećnice
Fino začinjena piletina
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Teletina s pirjanim povrćem
Patka s mlincima
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Mirisne krumpirove pole iz pećnice
Odresci u paketiću
Umak od limete (Molho de limao)
Quiche od bundeve, sira i luka
Sočna Wellington pečenka
Harrisa janjetina s limunom
Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Tradicionalni podravski recept za Badnjak
Obojeni hamburger
Piletina u egzotičnom umaku
Varivo od kelja i teletine
Hrenovke u panceti
Fish&Chips u tortilji
Meso u woku na indonezijski način
Pikantni gulaš
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Pizza sirni jastučići
Piletina u pivu
Juha od gljiva
Punjena pečenka u vinu
Vegetarijanski čips
Tuna burger
Mesna rolada u tijestu
Povrtni lonac
Skandinavske rolice s cimetom
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Slatki lungić
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Usudili bismo se reći da je ovo jelo za prave kulinarske znalce, pri tome vas izazivajući da se okušate u njegovoj pripremi. Jabuke i ljutika izvrsno će upotpuniti okus patke i učiniti obrok vrlo posebnim.

Sastojci

1 patka (oko 2 kg)
1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
1 žličica Vegete
½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
2 ljutike ili 1 glavica luka
1 manja kiselkasta jabuka
Za ocaklinu:
175 ml pilećeg temeljca
175 ml calvadosa ili jabučnog octa
75 g smeđeg šećera
Umak od jabuka:
1 žlica ulja
2 manje ljutike
2 žličice šećera
1 žlica jabučnog octa
2 kiselkaste jabuke
100 ml temeljca

Koristili smo

Crni papar mljeveni

Crni papar mljeveni

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe120 min

  • 1 Patki odstranite utrobu i vrat, isperite je i posušite izvana i iznutra. Uklonite suvišnu masnoću. Izmiješajte timijan, Vegetu i papar pa natrljajte patku izvana i iznutra.
  • 2 Ljutike prepolovite, a jabuku narežite na četvrtine (uklonite sjemenke) pa njima napunite šupljinu patke. Zatvorite šupljinu iglama za pečenje ili koncem, a krila okrenite iza leđa.
  • 3 Stavite patku u tepsiju prsima okrenutim prema gore. Pecite oko 30 minuta na temperaturi od 220°C. Patku prekrijte folijom i pecite na 180°C oko sat vremena.
  • 4 Patku izvadite, masnoću ocijedite, a u tepsiji zagrijte pileći temeljac i calvados. Kuhajte oko 5 minuta dok se tekućina ne reducira. Umiješajte šećer i nastavite kuhati 3 – 5 minuta dok ne bude kao sirup. Izlijte u zasebnu posudu i držite na toplom.
  • 5 Vratite patku u tepsiju i premažite je polovinom pripremljene ocakline. Pecite na 180°C oko 5 minuta pa premažite patku preostalom ocaklinom. Pecite još 20 minuta. Pojačajte vatru na 240°C i pecite još 5 minuta.
  • 6 Patku izvadite iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite neka stoji 20 minuta.
  • 7 Za umak od jabuka: Na zagrijanom ulju popecite nasjeckanu ljutiku oko 5 minuta. Dodajte šećer preko luka i pirjajte uz miješanje još 5 minuta. Umiješajte ocat i oguljene i narezane jabuke. Pokriveno pirjajte oko 8 minuta, dodajte temeljac i zatim sve usitnite dok ne dobijete fini umak.

Savjet

Temeljac možete pripremiti i od iznutrica patke.

Posluživanje

Glaziranu patku narežite pa poslužite s umakom od jabuka.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 69 9 9
Kalcij mg 46 5 5
Kalij mg 367 10 10
Niacin mg 1 7 5
Vitamin E mg 2 9 9
Vitamin D μg 5 3 3
Vitamin A μg 48 1 1
Sol g 8.66 0 0
Bjelančevine g 118 - -
Vlakna g 2 - -
Ugljikohidrati g 49 - -
Masti g 15 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke