Meni Search

Ful nabrijana

Martinjska guska s hajdinom kašom

Hrskavi trokuti
Hrskava pileća krilca
Rolice od blitve
Meksička party salata
Miješani grill
Odresci u umaku s češnjakom
Piletina Kiev
Krem juha od tikvica
Grill pirjana piletina s roštilja
Grill oslić u aromatičnoj korici
Ražnjići od lososa
Pohani tofu s povrćem
Pirjani kunić
Lignje na šumskom rižotu
Urbana pola
Govedina s pireom i umakom od rajčice
Kaštelanski makaruni
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Jednostavni bolognese umak sa špagetima
Teleći odresci u umaku od višanja
Šampinjoni u palačinki
Nadjeveni kaneloni u umaku
Jabučni krumpirići s cimetom
Fileti lososa u finom umaku
Pileći bataci s umakom od luka
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Bugarska pita od krumpira
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Kunić na bijelo
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Kolinjsko zelje s frišketinom
Brusketa s avokadom
Roštilj s umakom Romesco
Pogača sa sardinom
Janjetina s medom od kadulje
Špageti s ribom
Mini lazanje
Proljetna janjetina
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Švedska - Klasične švedske mesne okruglice
Voćna juha od višanja
Grdobina u pikantnoj šalši
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Teleći savici u umaku od grejpa
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Ražnjići od svinjetine s koprivom
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Manastirski đuveč
Prosena kaša s kestenom i šljivama u kopunu
Irska janjetina
Mesne okruglice
Mini shepherd's pie
Povrtni lonac
Slovenija - Juha od gljiva na pohorski način
Mesne okruglice na ražnjiću
Souvlaki ražnjići s grčkom Orzo salatom
Aromatizirani kruh
Meso s repom
Salata s mora
Ljetni ražnjići
Piletina na kijevski način
Ossobuco
Proljetno meso i povrće iz woka
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Grdobina s povrćem
Marinirana piletina s roštilja
Brancinovo oko
Okruglice u umaku od rajčice
Čarobna ljetna piletina
Belgija - Salade Liégeoise
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Prežgana juha
Sočni pureći ražnjići
Kobasica u pivu i pecivu
Špageti s umakom od rajčica i crnim maslinama
Mediteranski špageti
Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Sočna rebarca
Mirisna pečenka
Hlebinska i pretepena juha
Umak od limete (Molho de limao)
Mesne okruglice s paprikom u crvenom umaku
BBQ svinjska rebarca u foliji
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Salata od liganja
Rezanci s krušnim mrvicama
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Pizza s tunom
Vege odresci s marinadom
Kuhano meso s umakom od hrena
Waterzooi s piletinom na gantoaški način
Pizza sirni jastučići
Povrtni ražnjići
Blagdanska rolada
Norveška krem juha od ribe i kozica
Popečci od tikvica
Zapečeni kotleti od lososa s narančom
Uzbudljivi kolač od blitve
Lungić u sendviču
Lignje s manistrom u škartocu
Lazanje s lignjama
Nadjevene lignje
Delikatesna junetina na češki
Fish&Chips u tortilji
Grickalica slanutak iz pećnice
Francuska - Tournedos s povrćem na maslacu
Sočna pureća rolada
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Kroketi od piletine
Zlatna piletina
Račići na posteljici od povrća
Lignje s povrćem i smokvama
Lagana sarma
Turske pizze
Sendvič s avokadom
Janjetina na padelu
Grill vratina u sendviču
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Viška pogača
Tjestenina fuži s tartufima
Grill povrće na salatu
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Ramsteak u seksi umaku
Odresci od morskog psa
Pečena piletina s limunom
Piletina sa šafranom
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Fina pikantna piletina
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Piletina laganini
Svinjski file s povrćem
Riba u bijelom umaku
Rajčica s kukuruzom
Lungić s povrćem
Mediteranski kruščić s lovorom
Fini gulaš od gljiva
Zabavni kineski ravioli
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Za nadolazeće martinjsko veselje pripremite nadjevenu pečenu gusku uz krumpir i proslavite uz čašu domaćeg vina.

Sastojci

1 guska (oko 3 kg)
1 žlica Vegete
500 ml vode
250 g Heljdine kaše Podravka
1 Kokošji temeljac za jela Podravka
75 ml ulja
100 g luka
50 g Podravskog špeka Podravka
100 g pileće jetrice
2 žlice krušnih mrvica
3 jaja
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
Crni papar mljeveni Podravka
sol

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe40 min

  • 1 Gusku iznutra začinite Vegetom, a izvana posolite.
  • 2 Zakipite vodu, dodajte kokošji temeljac i kratko prokuhajte. Dodajte heljdu, ugasite i poklopite. Pustite 15-ak minuta da heljda nabubri.
  • 3 Na 2 žlice ulja popržite luk i špek narezan na kockice.
  • 4 Kad luk zažuti dodajte očišćenu jetricu narezanu na sitnije komade i kratko popecite. Dodajte heljdu, promiješajte i ugasite
  • 5 Kašu ohladite, dodajte joj krušne mrvice, jaja i crvenu papriku, malo papra i soli te dobro promiješajte.
  • 6 Pripremljenim nadjevom napunite gusku (ne previše jer heljda još nabubri!). Dio nadjeva ugurajte ispod kože na prsima i kod bataka.
  • 7 Gusku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 1 sat (oko 20 minuta na 1 kg guske).

Savjet

Umjesto heljde možete koristiti prokuhani ječam.

Posluživanje

Pečenu gusku poslužite s nadjevom, a uz gusku možete ispeći i malo krumpira.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 1443.91 180 180
Kalcij mg 86.35 9 9
Kalij mg 1929.56 52 52
Pantotenska kiselina mg 9.72 139 139
Niacin mg 44.26 316 221
Vitamin D μg 66.32 33 33
Vitamin A μg 3768.07 94 75
Sol g 3.65 0 0
Vlakna g 2.32 - -
Ugljikohidrati g 13.04 - -
- višestruko nezasićene masne kiseline g 13.59 - -
- jednostruko nezasićene masne kiseline g 21.23 - -
- zasićene masne kiseline g 12.37 - -
Masti g 48.99 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke