Meni Search

Ful nabrijana

Martinjska guska s hajdinom kašom

Marinirana piletina s roštilja
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Zlatna piletina
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Tjestenina fuži s tartufima
Proljetno meso i povrće iz woka
Kobasica u pivu i pecivu
Mediteranski kruščić s lovorom
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Teleći savici u umaku od grejpa
Brancinovo oko
Janjetina s medom od kadulje
Ramsteak u seksi umaku
Prosena kaša s kestenom i šljivama u kopunu
Piletina na kijevski način
Špageti s ribom
Sočna pureća rolada
Meksička party salata
Irska janjetina
Ossobuco
Hrskava pileća krilca
Hlebinska i pretepena juha
Zapečeni kotleti od lososa s narančom
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Piletina laganini
Špageti s umakom od rajčica i crnim maslinama
Souvlaki ražnjići s grčkom Orzo salatom
Ražnjići od svinjetine s koprivom
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Mediteranski špageti
Nadjevene lignje
Lungić u sendviču
Povrtni ražnjići
Popečci od tikvica
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Salata od liganja
Roštilj s umakom Romesco
Odresci od morskog psa
Francuska - Tournedos s povrćem na maslacu
Grill povrće na salatu
Umak od limete (Molho de limao)
Urbana pola
Govedina s pireom i umakom od rajčice
Šampinjoni u palačinki
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Manastirski đuveč
Okruglice u umaku od rajčice
Uzbudljivi kolač od blitve
Sočni pureći ražnjići
Kuhano meso s umakom od hrena
Norveška krem juha od ribe i kozica
Slovenija - Juha od gljiva na pohorski način
Ljetni ražnjići
Mini shepherd's pie
Mini lazanje
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Rajčica s kukuruzom
Waterzooi s piletinom na gantoaški način
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Pirjani kunić
Hrskavi trokuti
Mesne okruglice
Kunić na bijelo
Fish&Chips u tortilji
Zabavni kineski ravioli
Kolinjsko zelje s frišketinom
Turske pizze
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Mirisna pečenka
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Grdobina s povrćem
Lagana sarma
Salata s mora
Sočna rebarca
Prežgana juha
Belgija - Salade Liégeoise
Pileći bataci s umakom od luka
Povrtni lonac
Mesne okruglice na ražnjiću
Pečena piletina s limunom
Pohani tofu s povrćem
Lazanje s lignjama
Nadjeveni kaneloni u umaku
Jednostavni bolognese umak sa špagetima
Lignje s povrćem i smokvama
Fini gulaš od gljiva
Kroketi od piletine
Jabučni krumpirići s cimetom
Grdobina u pikantnoj šalši
Riba u bijelom umaku
Fileti lososa u finom umaku
Rolice od blitve
Proljetna janjetina
Sendvič s avokadom
Lungić s povrćem
Grickalica slanutak iz pećnice
Miješani grill
Svinjski file s povrćem
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Ražnjići od lososa
Grill oslić u aromatičnoj korici
Lignje s manistrom u škartocu
Brusketa s avokadom
Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Delikatesna junetina na češki
Švedska - Klasične švedske mesne okruglice
Viška pogača
Pizza s tunom
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Pizza sirni jastučići
Vege odresci s marinadom
BBQ svinjska rebarca u foliji
Mesne okruglice s paprikom u crvenom umaku
Odresci u umaku s češnjakom
Meso s repom
Grill pirjana piletina s roštilja
Rezanci s krušnim mrvicama
Voćna juha od višanja
Čarobna ljetna piletina
Aromatizirani kruh
Krem juha od tikvica
Grill vratina u sendviču
Bugarska pita od krumpira
Kaštelanski makaruni
Piletina Kiev
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Račići na posteljici od povrća
Blagdanska rolada
Pogača sa sardinom
Janjetina na padelu
Piletina sa šafranom
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Lignje na šumskom rižotu
Teleći odresci u umaku od višanja
Fina pikantna piletina
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Za nadolazeće martinjsko veselje pripremite nadjevenu pečenu gusku uz krumpir i proslavite uz čašu domaćeg vina.

Sastojci

1 guska (oko 3 kg)
1 žlica Vegete
500 ml vode
250 g Heljdine kaše Podravka
1 Kokošji temeljac za jela Podravka
75 ml ulja
100 g luka
50 g Podravskog špeka Podravka
100 g pileće jetrice
2 žlice krušnih mrvica
3 jaja
1 žličica Slatke paprike mljevene Podravka
Crni papar mljeveni Podravka
sol

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe40 min

  • 1 Gusku iznutra začinite Vegetom, a izvana posolite.
  • 2 Zakipite vodu, dodajte kokošji temeljac i kratko prokuhajte. Dodajte heljdu, ugasite i poklopite. Pustite 15-ak minuta da heljda nabubri.
  • 3 Na 2 žlice ulja popržite luk i špek narezan na kockice.
  • 4 Kad luk zažuti dodajte očišćenu jetricu narezanu na sitnije komade i kratko popecite. Dodajte heljdu, promiješajte i ugasite
  • 5 Kašu ohladite, dodajte joj krušne mrvice, jaja i crvenu papriku, malo papra i soli te dobro promiješajte.
  • 6 Pripremljenim nadjevom napunite gusku (ne previše jer heljda još nabubri!). Dio nadjeva ugurajte ispod kože na prsima i kod bataka.
  • 7 Gusku pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 1 sat (oko 20 minuta na 1 kg guske).

Savjet

Umjesto heljde možete koristiti prokuhani ječam.

Posluživanje

Pečenu gusku poslužite s nadjevom, a uz gusku možete ispeći i malo krumpira.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 1443.91 180 180
Kalcij mg 86.35 9 9
Kalij mg 1929.56 52 52
Pantotenska kiselina mg 9.72 139 139
Niacin mg 44.26 316 221
Vitamin D μg 66.32 33 33
Vitamin A μg 3768.07 94 75
Sol g 3.65 0 0
Vlakna g 2.32 - -
Ugljikohidrati g 13.04 - -
- višestruko nezasićene masne kiseline g 13.59 - -
- jednostruko nezasićene masne kiseline g 21.23 - -
- zasićene masne kiseline g 12.37 - -
Masti g 48.99 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke