Meni Search

Okrećem novi list

Poljska - Prozračna juha od kiselice

Belgija - Salade Liégeoise
Mesne okruglice u umaku
Senf s paprikama
Bruskete od cvjetače
Marokanska salata s cous-cousom
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Goveđa rebarca sa zeljem
Rezanci s krušnim mrvicama
Povrtni ražnjići
Salata s mora
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Salata s neobičnim preljevom
Vege odresci s marinadom
Čarobni štapići
Sočna Wellington pečenka
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Salata od pečene rotkvice sa medom
Uzbudljivi kolač od blitve
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Prežgana juha
Palačinke s nadjevom od riže
Grill povrće na salatu
Caponata alla Podravka
Popečci od cvjetače
Rolice od soma
Velika Britanija - Pastirska pita
Čudotvorni čaj za detoks
Crveno ljetno varivo
Pirjani kunić
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Rolice od blitve
Kozice s rižom
Polupunjene paprike
Voćna juha od višanja
Juha od kokosa, đumbira i mrkve
Ražnjići od lososa
Pohani tofu s povrćem
Mesne okruglice
Mini quiche sa šampinjonima i fetom
Tagliatelle s pečenim povrćem
Španjolski migas s bundevom
Brusketa s avokadom
Špageti na kineski način
Empanade s pestom
Mirisni prilog iz pećnice
Rižini ravioli s mozzarellom
Lignje i tikvice na štapiću
Ljubavne šurlice
Mediteranski špageti
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Vegetina enchilada
Salata od quinoe i povrća
Popečci od bulgura s umakom
Pita s muškatnom bundevom i makom
Žuti medaljoni
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Piletina s pistacijama
Kaštelanski makaruni
Rižoto tortice
Kuglice od riže i svježeg sira
Pileći gulaš
Zapečena ricotta
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Kolinjsko zelje s frišketinom
Pileća prsa iz pećnice
Kineska juha s račićima i gljivama
Pečene bundeve s kus-kusom i povrćem
Sočna pureća rolada
Fina pikantna piletina
Sočna rebarca
Pečena piletina s limunom
Zlatna piletina
Piletina s mascarponeom
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Roštilj s umakom Romesco
Sočna aromatična torta
Rižoto na španjolski način
Pohana skuta
Zabavni kineski ravioli
Ramsteak u seksi umaku
Salata od tune i povrća
Pohane paprike
Teletina s roštilja s pečenom crvenom paprikom
Male teleće pitice
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Grčka seljačka salata
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Juha od cvjetače i camemberta
Janjetina na padelu
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Savici sa špinatom i satricom od sira
Oslić s maslinama
Rosti
Polpete od slanutka s kurkumom
Lignje na šumskom rižotu
Mini lazanje
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Rižoto s tunom
Tjestenina fuži s tartufima
Pileći bataci s umakom od luka
Vratina sa žara s toplom salatom od krumpira
Njemačka - Jetrica s jabukama
Krumpir u košuljici
BBQ pileća krilca sa sezamom i umakom od jogurta
Salata u košaricama od parmezana
Juha od bundeve s jabukom
Zimski punč
Juha od rikule i račića
Zanimljiva salata s kikirikijem
Govedina s lukom
Proljetno meso i povrće iz woka
Raskošna ljetna tava
Uskršnja šunka na zabavan način
Papreni tart s marelicama
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Prilog od prokulica
Lignje punjene crvenim radićem
Kruh od cvjetače s kurkumom
Cous-cous s povrćem
Bugarska pita od krumpira
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U poljskoj kuhinji izrazit je utjecaj ruske, njemačke, austrijske, židovske, češke, ali i talijanske i francuske kuhinje. Na kvalitetu poljske kuhinje utječe i činjenica da oko ¼ od ukupnog broja stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva, te je tako Poljska između ostalog svugdje u svijetu poznata po svojim suhomesnatim i pekarskim proizvodima.

Sastojci

700 ml vode
sol
50 g maslaca
120 g luka
1 češanj češnjaka
1 list Vegeta Maestro lovora
½ žličice pimenta
1 žlica Vegete
2 šake kiselice (oko 50 g)
300 ml kiselog vrhnja 20 % mliječne masti
2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
4 šnite kruha (alpskog)
svinjska mast (oko 50 g)
4 jaja
3 žlice alkoholnog octa

Koristili smo

Lovorov list

Lovorov list

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

4 osobe40 min

  • 1 U kipućoj slanoj vodi kratko pofurite kiselicu, ocijedite je i ubacite u hladnu vodu s ledom.
  • 2 U zagrijanu posudu stavite maslac, a kad se rastopi dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite.
  • 3 Dodajte češnjak prerezan na pola, lovor, piment i lagano pržite dok luk ne omekša.
  • 4 Dodajte 1 žlicu Vegete, promiješajte, ulijte vodu i kad zakuha kuhajte još 10 minuta.
  • 5 Juhu procijedite i vratite je na vatru.
  • 6 Dodajte ohlađenu kiselicu i kuhajte oko 5 minuta.
  • 7 U zdjelici zajedno pomiješajte vrhnje i brašno te postepeno ulijte oko 200 ml vruće juhe uz neprestano miješanje.
  • 8 Dobro razmutite i lagano ulijte natrag u juhu.
  • 9 Kratko prokuhajte pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.
  • 10 Tako pripremljenu juhu ulijte u bocu za šlag, zatvorite i umetnite patron te ostavite na toplom.
  • 11 Kruh popecite u tavici na svinjskoj masti do zlatne boje.
  • 12 Odrežite koricu i valjkom razvaljajte na tanko, još kratko popecite, izvadite ga, pa kad se ohladi narežite na štapiće.
  • 13 U većoj posudi zakuhajte vodu, dodajte ocat i pustite da zakipi.
  • 14 Smanjite vatru da voda samo ključa i jaja jedno po jedno razbijte u vodu, kratko kuhajte da žumanjak ostane tekući te odmah vadite van.

Posluživanje

Juhu iz boce pjenasto poslužite s poširanim jajetom uz štapiće od kruha.

Male tajne

U brašno pomiješano s vrhnjem dodajte malo tople juhe kako se vrhnje prilikom dodavanja u juhu ne bi zgrušalo.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 211.94 26 26
Kalcij mg 164.92 16 16
Kalij mg 351.24 9 9
Pantotenska kiselina mg 1.21 17 17
Niacin mg 3.99 29 20
Vitamin A μg 1777.11 44 36
Sol g 3.2 0 0
Bjelančevine g 12.16 - -
Vlakna g 2.28 - -
Ugljikohidrati g 23.31 - -
Masti g 44.13 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke