Meni Search

Lagana depra

Poljska - Prozračna juha od kiselice

Grill oslić u aromatičnoj korici
Grill vratina u sendviču
Lungić s povrćem
Pileća prsa iz pećnice
Povrtni ražnjići
Dalmatinska simfonija
Palačinke s nadjevom od riže
Stisni se uz mene kao penne uz sardinu
Grdobina u pikantnoj šalši
Govedina s lukom
BBQ svinjska rebarca u foliji
Svinjski file s povrćem
Piletina s hrskavim njokima i graškom
Pohani tofu s povrćem
Rajčica s kukuruzom
Dagnje na buzaru
Prežgana juha
Piletina s povrćem
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Pita s crnim pivom
Čarobna ljetna piletina
Pileći štapići u ketchupu
Rižoto s tunom
Piletina s pistacijama
Osvježavajuća juha od krastavaca
Teriyaki piletina
Piletina u finom mediteranskom umaku
Vratina sa žara s toplom salatom od krumpira
Portugal - Svinjski file na alentejo način
Hrskava pileća krilca
Crveno ljetno varivo
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Teletina s pirjanim povrćem
Empanade s pestom
File steak na povrću
Lazanje u tavi
Juha od bundeve s jabukom
Popečci od bulgura s umakom
Španjolski migas s bundevom
Tortilje sa žara s piletinom i povrćem
Tjestenina fuži s tartufima
Glazirana patka s umakom od jabuka
Slatki lungić
Salata s neobičnim preljevom
Riba u bijelom umaku
Šampinjoni u palačinki
Juha od gljiva
Piletina s mascarponeom
Pohane paprike
Bugarska pita od krumpira
Biftek rolice
Francuska - Tournedos s povrćem na maslacu
Hrskave tortice od krumpira
Zanimljiva salata s kikirikijem
Marinirana piletina s roštilja
Pečena piletina s limunom
Bakalar sa salatom od kuhanih jaja
Senf s paprikama
Zapečeni poriluk
Juha od kelja sa sirom
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Grčka seljačka salata
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Špageti s acetom balsamicom
Uzbudljivi kolač od blitve
Mesne okruglice s paprikom u crvenom umaku
Uskršnja šunka na zabavan način
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Povrtni lonac
Rižoto na španjolski način
Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama
Zabavni kineski ravioli
Juha od rikule i račića
Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Kineska juha s račićima i gljivama
Voćna juha od višanja
Polupunjene paprike
BBQ Steak & chips
Marinirano svinjsko pečenje
Pileća krilca s Coca-Colom
Slasni BBQ burgeri
Meksička party salata
Piletina na tajlandski način
Rosti
Piletina Kiev
Mini quiche sa šampinjonima i fetom
Špinatova juha s feta sirom
Singapurski ljuti omlet
Ražnjići od lososa
Salata sa skutom
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Marokanska salata s cous-cousom
Mesne okruglice na ražnjiću
Punjene tikve
Finska - Juha s lososom
Pohani zamotuljci
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Nadjevene lignje
Sočna aromatična torta
Fino varivo v loncu
Rižoto tortice
Riža s tunom
Blagdanski rižoto s bakalarom
Grill pirjana piletina s roštilja
Norveška krem juha od ribe i kozica
Mediteranska rapsodija
Mladi krumpir s ajvarom
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Sočni pureći ražnjići
Proljetno meso i povrće iz woka
Voćna salata s piletinom
Švicarska juha sa sirom
Odresci u umaku s češnjakom
Zimski punč
Salata od quinoe i povrća
Rebarca s grilla
Kuhana govedina s umakom od hrena
Lungić u sendviču
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Špageti na kineski način
Hrenovke u panceti
Mirisni prilog iz pećnice
Dip od južnog voća
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Ciganski odrezak
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Umak od limete (Molho de limao)
Pohana skuta
Sunčani užitak mediterana
Svinjski gulaš
Salata s okruglicama od sira
Salata od tune i krastavaca
Riblja juha s Malte
Dječje lazanje
Piletina sa šafranom
Cous-cous s povrćem
Mesne okruglice
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Palamida s čilijem i mangom
BBQ lungić s aromatičnim rajčicama
Pečena janjetina s bademima
Tjestenina u finom umaku
Caponata alla Podravka
Fina pikantna piletina
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U poljskoj kuhinji izrazit je utjecaj ruske, njemačke, austrijske, židovske, češke, ali i talijanske i francuske kuhinje. Na kvalitetu poljske kuhinje utječe i činjenica da oko ¼ od ukupnog broja stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva, te je tako Poljska između ostalog svugdje u svijetu poznata po svojim suhomesnatim i pekarskim proizvodima.

Sastojci

700 ml vode
sol
50 g maslaca
120 g luka
1 češanj češnjaka
1 list Vegeta Maestro lovora
½ žličice pimenta
1 žlica Vegete
2 šake kiselice (oko 50 g)
300 ml kiselog vrhnja 20 % mliječne masti
2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
4 šnite kruha (alpskog)
svinjska mast (oko 50 g)
4 jaja
3 žlice alkoholnog octa

Koristili smo

Lovorov list

Lovorov list

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

4 osobe40 min

  • 1 U kipućoj slanoj vodi kratko pofurite kiselicu, ocijedite je i ubacite u hladnu vodu s ledom.
  • 2 U zagrijanu posudu stavite maslac, a kad se rastopi dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite.
  • 3 Dodajte češnjak prerezan na pola, lovor, piment i lagano pržite dok luk ne omekša.
  • 4 Dodajte 1 žlicu Vegete, promiješajte, ulijte vodu i kad zakuha kuhajte još 10 minuta.
  • 5 Juhu procijedite i vratite je na vatru.
  • 6 Dodajte ohlađenu kiselicu i kuhajte oko 5 minuta.
  • 7 U zdjelici zajedno pomiješajte vrhnje i brašno te postepeno ulijte oko 200 ml vruće juhe uz neprestano miješanje.
  • 8 Dobro razmutite i lagano ulijte natrag u juhu.
  • 9 Kratko prokuhajte pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.
  • 10 Tako pripremljenu juhu ulijte u bocu za šlag, zatvorite i umetnite patron te ostavite na toplom.
  • 11 Kruh popecite u tavici na svinjskoj masti do zlatne boje.
  • 12 Odrežite koricu i valjkom razvaljajte na tanko, još kratko popecite, izvadite ga, pa kad se ohladi narežite na štapiće.
  • 13 U većoj posudi zakuhajte vodu, dodajte ocat i pustite da zakipi.
  • 14 Smanjite vatru da voda samo ključa i jaja jedno po jedno razbijte u vodu, kratko kuhajte da žumanjak ostane tekući te odmah vadite van.

Posluživanje

Juhu iz boce pjenasto poslužite s poširanim jajetom uz štapiće od kruha.

Male tajne

U brašno pomiješano s vrhnjem dodajte malo tople juhe kako se vrhnje prilikom dodavanja u juhu ne bi zgrušalo.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 211.94 26 26
Kalcij mg 164.92 16 16
Kalij mg 351.24 9 9
Pantotenska kiselina mg 1.21 17 17
Niacin mg 3.99 29 20
Vitamin A μg 1777.11 44 36
Sol g 3.2 0 0
Bjelančevine g 12.16 - -
Vlakna g 2.28 - -
Ugljikohidrati g 23.31 - -
Masti g 44.13 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke