Meni Search

Okrećem novi list

Roštilj s umakom Romesco

Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Njemačka - Jetrica s jabukama
Teletina s roštilja s pečenom crvenom paprikom
Salata od tune i povrća
Krumpir juha sa šafranom i kozicama
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Juha od bundeve s jabukom
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Rižoto na španjolski način
Pileći gulaš
Salata u košaricama od parmezana
Raskošna ljetna tava
Govedina s lukom
Polupunjene paprike
Zanimljiva salata s kikirikijem
Popečci od cvjetače
Rezanci s krušnim mrvicama
Lignje na šumskom rižotu
Crveno ljetno varivo
Špageti na kineski način
Rižoto tortice
Cous-cous s povrćem
Rolice od soma
Senf s paprikama
Sočna aromatična torta
Pileća prsa iz pećnice
Pečena piletina s limunom
Sočna rebarca
Lignje punjene crvenim radićem
Male teleće pitice
Popečci od bulgura s umakom
Ljubavne šurlice
Kozice s rižom
Velika Britanija - Pastirska pita
Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima
Pirjani kunić
Marokanska salata od krumpira i mrkve
Uskršnja šunka na zabavan način
Marokanska salata s cous-cousom
Mediteranski špageti
Prežgana juha
Empanade s pestom
Tjestenina fuži s tartufima
Salata s neobičnim preljevom
Piletina s pistacijama
Kruh od cvjetače s kurkumom
Goveđa rebarca sa zeljem
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Rolice od blitve
Vegetina enchilada
Pileći bataci s umakom od luka
Salata s mora
Rižoto s tunom
Pohana skuta
Belgija - Salade Liégeoise
Juha od cvjetače i camemberta
Ramsteak u seksi umaku
Tjestenina s rajčicama i patlidžanima
Mirisni prilog iz pećnice
Papreni tart s marelicama
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Tagliatelle s pečenim povrćem
Krumpir u košuljici
Polpete od slanutka s kurkumom
Španjolski migas s bundevom
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Sočna pureća rolada
Juha od rikule i račića
Čudotvorni čaj za detoks
Mesne okruglice u umaku
Caponata alla Podravka
Fina pikantna piletina
Rosti
Oslić s maslinama
Kuglice od riže i svježeg sira
Ražnjići od lososa
Zlatna piletina
Grill povrće na salatu
Salata od quinoe i povrća
Kaštelanski makaruni
Mini lazanje
Čarobni štapići
Janjetina na padelu
Juha od kokosa, đumbira i mrkve
Rižini ravioli s mozzarellom
Kineska juha s račićima i gljivama
Vege odresci s marinadom
Tajlandska salata od rižinih rezanaca
Vratina sa žara s toplom salatom od krumpira
Prilog od prokulica
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Zabavni kineski ravioli
Piletina s mascarponeom
Bruskete od cvjetače
Bugarska pita od krumpira
Pohani tofu s povrćem
Mini quiche sa šampinjonima i fetom
Mesne okruglice
Lignje i tikvice na štapiću
Zapečena ricotta
Grčka seljačka salata
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Kolinjsko zelje s frišketinom
BBQ pileća krilca sa sezamom i umakom od jogurta
Žuti medaljoni
Palačinke s nadjevom od riže
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Savici sa špinatom i satricom od sira
Uzbudljivi kolač od blitve
Salata od pečene rotkvice sa medom
Sočna Wellington pečenka
Brusketa s avokadom
Pohane paprike
Zimski punč
Proljetno meso i povrće iz woka
Pečene bundeve s kus-kusom i povrćem
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira
Povrtni ražnjići
Začinjena piletina s tikvom i povrćem
Pita s muškatnom bundevom i makom
Voćna juha od višanja
Poljska - Prozračna juha od kiselice
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Španjolci rado u jelima kombiniraju meso i različite morske plodove, a omiljeni im umak Romesco poslužuju uz meso, ribu, plodove mora, povrće i salate. 

Sastojci

Za umak:
3 zrele rajčice (500 g)
10 g oguljenih badema
25 g poprženih lješnjaka
1 čili papričica
1 glavica češnjaka
1 ploška kruha (ili 2 tosta)
1-2 žlice Vegeta Maestro slatke paprike mljevene
1 žlica nasjeckanog peršina
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica octa
1 žličica soli
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
Za roštilj:
500 g telećih odrezaka
300 g filea piletine
4 srednja škampa
prstohvat šafrana
1 žlica Vegete
Za premazivanje:
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Koristili smo

Slatka paprika

Slatka paprika

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe50 min

  • 1 Rajčice i glavicu češnjaka stavite u pećnicu zagrijanu na 220 °C na oko 15 minuta (da kora popuca).
  • 2 U električnu sjeckalicu stavite bademe i lješnjake te sameljite. Dodajte narezanu očišćenu čili papričicu, oguljenu rajčicu, očišćeni češnjak, kruh, papriku, peršin i dio maslinova ulja.
  • 3 Usitnite u glatki pire.
  • 4 Ulijte ostatak ulja, octa, posolite i popaprite te još dobro promiješajte.
  • 5 Umak bi trebao biti gust (poput vrhnja), a ako je pregust, razrijedite ga s malo crnog vina.
  • 6 Meso narežite na manje komade, malo potucite, pospite šafranom, 1 žlicom Vegete i ostavite stajati 30 minuta.
  • 7 Na zagrijanom roštilju ili roštilj tavi popecite meso i kad je gotovo pospite ga paprom.
  • 8 Isto tako popecite i škampe (1 minutu sa svake strane) i na kraju pokapajte maslinovim uljem.

Savjet

Kod sjeckanja čili papričice koristite vilicu i nož da biste izvadili nepotrebne sjemenke bez dodirivanja rukama.

Posluživanje

Pečeno meso poslužite s umakom Romesco i prepečenim kruhom.

Male tajne

Bademe blanširajte da biste im lakše skinuli ljusku, a zatim popržite na tavici da biste ih lakše samljeli.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 330.39 41 41
Kalcij mg 55.51 6 6
Kalij mg 659.44 18 18
Pantotenska kiselina mg 1.88 27 27
Niacin mg 18.04 129 90
Vitamin D μg 23.84 12 12
Vitamin A μg 795.98 20 16
Sol g 2.09 0 0
Bjelančevine g 30.97 - -
Vlakna g 1.8 - -
Ugljikohidrati g 10.83 - -
Masti g 34.01 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke