Meni Search

Gladan kao vuk

Sarma sa suhim mesom

Miješani grill
Pileća prsa iz pećnice
Obojeni hamburger
Piletina u egzotičnom umaku
Sočna Wellington pečenka
Janjetina s medom od kadulje
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Kuhano meso s umakom od hrena
Ciganski odrezak
Pileća krilca s roštilja
Umak od limete (Molho de limao)
Špageti s tikvicama
Vratina s roštilja
Kotlovina
Skandinavske rolice s cimetom
Ramstek s povrćem
Nadjeveni kaneloni u umaku
Mesna rolada u tijestu
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Puretina s jabukom iz pećnice
Rebarca s grilla
Pileća prsa punjena čvarcima
Tuna burger
Fino varivo v loncu
Tradicionalni podravski recept za Badnjak
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Mesne okruglice u umaku
Macho hamburger
Hrenovke u panceti
BBQ svinjska rebarca u foliji
Sočna rebarca
Fino začinjena piletina
Varivo od kelja i teletine
Punjena pečenka u vinu
Mirisne krumpirove pole iz pećnice
Mladi krumpir s ajvarom
Kuhana govedina s umakom od hrena
Povrtni lonac
Mediteranski kruščić s lovorom
Ljuti trokutići sa šunkom i sirom
Pikantni gulaš
Neobične punjene paprike
BBQ lungić s aromatičnim rajčicama
Teletina s pirjanim povrćem
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Piletina s nadjevom od ajvara
Slatki lungić
Pikantna piletina s roštilja s povrćem
Svinjski kotleti s povrćem
Glazirana patka s umakom od jabuka
Patka s mlincima
Harrisa janjetina s limunom
Slasni BBQ burgeri
Pureći hamburger
Piletina u pivu
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Piletina u aromatičnom omotaču
Vatrene pljeskavice s pirjanom heljdinom kašom
Pašticada s njokima
Punjeni kelj s plodovima mora
Tortilje pikant
Gorički povrtni lonac
Odresci s umakom od kupina
Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama
Odresci u umaku s češnjakom
Janjetina s bižima
Odresci u paketiću
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Marinirani janjeći kotleti s pireom od slanutka
Velika Britanija - Pastirska pita
Polpete od oslića
Teleći savici u umaku od grejpa
Ramsteak u seksi umaku
Medeni teleći kotleti
Fish&Chips u tortilji
Pizza sirni jastučići
Quiche od bundeve, sira i luka
Biftek rolice
Janjetina na padelu
Svinjski gulaš
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Španjolski migas s bundevom
Lazanje u tavi
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Krumpiri u kaputiću od pancete
Meso u woku na indonezijski način
Mađarska - Mađarski pileći paprikaš
Slasni burger sa slaninom i sirom
Pileća prsa s crnim tartufom
Pureća rolada s mlincima
Vegetarijanski čips
Govedina s lukom
Slatko twist pile
Svinjski medaljoni s kestenima
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Sarma je turska riječ, a predstavlja nadjev zamotan u listove kiselog kupusa ili vinove loze. Obično je poslužujemo uz pire krumpir ili domaći kruh, a uvriježila se na našem jelovniku po novogodišnjem slavlju.

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa (1 kg)
300 g narezanog kiselog kupusa
500 g prsnih vršaka
2 lista Vegeta Maestro lovora
1 žličica Vegeta Maestro crnog papra u zrnu
Za nadjev:
1 žlica ulja
200 g luka
30 g sitno narezane pancete
600 g mljevene junetine
200 g mljevene svinjetine
4 češnja češnjaka
1 jaje
80 g riže
100 ml vode
1 žličica Vegeta Maestro slatke paprike mljevene
½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
1 žličica Vegete
Za zapršku:
3 žlice ulja
1 žlica Pšeničnog glatkog brašna Podravka
½ žličice Vegeta Maestro slatke paprike mljevene
1 žlica Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
300 ml vode

Koristili smo

Lovorov list

Lovorov list

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Složeno 4 osobe180 min

  • 1 Za nadjev, na žlici ulja popecite sitno nasjeckani luk i pancetu.
  • 2 Mesa, protisnuti češnjak, popečeni luk i pancetu, jaje, rižu, vodu, crvenu mljevenu papriku, papar, Vegetu i sol dobro izmiješajte.
  • 3 Listove kupusa odvojite od glavice, odrežite zadebljali dio i isperite pod mlazom vode.
  • 4 Pripremljene listove nadijevajte mesnom smjesom, zarolajte, a krajeve dobro utisnite prema unutra.
  • 5 Pola količine narezanog kupusa rasporedite na dno lonca, posložite narezane prsne vrške, pripremljene sarme poredajte oko i iznad mesa, dodajte lovorove listove, papar u zrnu pa prekrijte preostalim narezanim kupusom.
  • 6 Zalijte vodom toliko da prekrije kupus i kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.
  • 7 Za zapršku, na ulju popecite brašno do svjetlosmeđe boje.
  • 8 Uz neprekidno miješanje dodajte crvenu mljevenu papriku, rajčicu i vodu.
  • 9 Zapršku zatim umiješajte u sarmu i još kratko prokuhajte.

Savjet

Prsne vrške možete zamijeniti ploškama mesnate pancete.

Posluživanje

Sarmu poslužite uz kuhani krumpir.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 397.53 50 50
Kalcij mg 134.41 13 13
Kalij mg 1036.14 28 28
Vitamin C mg 32.02 43 36
Vitamin E mg 8.01 36 36
Vitamin D μg 30.93 15 15
Vitamin A μg 101.99 3 2
Sol g 4.06 0 0
Bjelančevine g 36.23 - -
Vlakna g 2.45 - -
Ugljikohidrati g 98.14 - -
Masti g 93.72 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički

Postavke