Meni Search

Gladna kao vuk

Sarma sa suhim mesom

Tortilje pikant
Slatko twist pile
Mesna rolada u tijestu
Fish&Chips u tortilji
Quiche od bundeve, sira i luka
Puretina s jabukom iz pećnice
Medeni teleći kotleti
Macho hamburger
Kuhana govedina s umakom od hrena
Odresci u umaku s češnjakom
Vegetarijanski čips
Pikantni gulaš
Umak od limete (Molho de limao)
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Teleći savici u umaku od grejpa
Pureći hamburger
Obojeni hamburger
Ljuti trokutići sa šunkom i sirom
Povrtni lonac
Lazanje u tavi
BBQ lungić s aromatičnim rajčicama
Kuhano meso s umakom od hrena
Sočna Wellington pečenka
Punjena pečenka u vinu
Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama
Kotlovina
Ramsteak u seksi umaku
Janjetina s medom od kadulje
Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina
Nadjeveni kaneloni u umaku
Ciganski odrezak
Pereci punjeni sirom s češnjakom i kimom
Velika Britanija - Pastirska pita
Glazirana patka s umakom od jabuka
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Pileća krilca s roštilja
Ramstek u vrhnju s pireom na irski
Svinjski gulaš
Tradicionalni podravski recept za Badnjak
Teletina s pirjanim povrćem
Vratina s roštilja
Odresci u paketiću
Govedina s lukom
Patka s mlincima
Mesne okruglice u umaku
BBQ svinjska rebarca u foliji
Kapustnica - juha od kupusa i suhog mesa
Ramstek s povrćem
Pileća prsa iz pećnice
Mediteranski kruščić s lovorom
Fino varivo v loncu
Hrenovke u panceti
Vatrene pljeskavice s pirjanom heljdinom kašom
Mladi krumpir s ajvarom
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Janjetina na padelu
Slasni BBQ burgeri
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Juha od gljiva
Slatki lungić
Piletina u aromatičnom omotaču
Sočna rebarca
Fino začinjena piletina
Skandinavske rolice s cimetom
Ribarska popara
Pizza sirni jastučići
Odresci s umakom od kupina
Neobične punjene paprike
Svinjski file i punjeni šampinjoni
Tuna burger
Mirisne krumpirove pole iz pećnice
Pureća rolada s mlincima
Mađarska - Mađarski pileći paprikaš
Pikantna piletina s roštilja s povrćem
Varivo od kelja i teletine
Piletina s nadjevom od ajvara
Harrisa janjetina s limunom
Slasni burger sa slaninom i sirom
Biftek rolice
Piletina u pivu
Meso u woku na indonezijski način
Marinirani janjeći kotleti s pireom od slanutka
Rebarca s roštilja u umaku s pivom
Pašticada s njokima
Piletina u egzotičnom umaku
Odresci nadjeveni sirom i orasima
Slana pita s povrćem i hamburgerom
Špageti s tikvicama
Rebarca s grilla
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Sarma je turska riječ, a predstavlja nadjev zamotan u listove kiselog kupusa ili vinove loze. Obično je poslužujemo uz pire krumpir ili domaći kruh, a uvriježila se na našem jelovniku po novogodišnjem slavlju.

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa (1 kg)
300 g narezanog kiselog kupusa
500 g prsnih vršaka
2 lista Vegeta Maestro lovora
1 žličica Vegeta Maestro crnog papra u zrnu
Za nadjev:
1 žlica ulja
200 g luka
30 g sitno narezane pancete
600 g mljevene junetine
200 g mljevene svinjetine
4 češnja češnjaka
1 jaje
80 g riže
100 ml vode
1 žličica Vegeta Maestro slatke paprike mljevene
½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
1 žličica Vegete
Za zapršku:
3 žlice ulja
1 žlica Pšeničnog glatkog brašna Podravka
½ žličice Vegeta Maestro slatke paprike mljevene
1 žlica Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
300 ml vode

Koristili smo

Lovorov list

Lovorov list

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Složeno 4 osobe180 min

  • 1 Za nadjev, na žlici ulja popecite sitno nasjeckani luk i pancetu.
  • 2 Mesa, protisnuti češnjak, popečeni luk i pancetu, jaje, rižu, vodu, crvenu mljevenu papriku, papar, Vegetu i sol dobro izmiješajte.
  • 3 Listove kupusa odvojite od glavice, odrežite zadebljali dio i isperite pod mlazom vode.
  • 4 Pripremljene listove nadijevajte mesnom smjesom, zarolajte, a krajeve dobro utisnite prema unutra.
  • 5 Pola količine narezanog kupusa rasporedite na dno lonca, posložite narezane prsne vrške, pripremljene sarme poredajte oko i iznad mesa, dodajte lovorove listove, papar u zrnu pa prekrijte preostalim narezanim kupusom.
  • 6 Zalijte vodom toliko da prekrije kupus i kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.
  • 7 Za zapršku, na ulju popecite brašno do svjetlosmeđe boje.
  • 8 Uz neprekidno miješanje dodajte crvenu mljevenu papriku, rajčicu i vodu.
  • 9 Zapršku zatim umiješajte u sarmu i još kratko prokuhajte.

Savjet

Prsne vrške možete zamijeniti ploškama mesnate pancete.

Posluživanje

Sarmu poslužite uz kuhani krumpir.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 397.53 50 50
Kalcij mg 134.41 13 13
Kalij mg 1036.14 28 28
Vitamin C mg 32.02 43 36
Vitamin E mg 8.01 36 36
Vitamin D μg 30.93 15 15
Vitamin A μg 101.99 3 2
Sol g 4.06 0 0
Bjelančevine g 36.23 - -
Vlakna g 2.45 - -
Ugljikohidrati g 98.14 - -
Masti g 93.72 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke