Meni Search

Luda k'o šiba

Slovačka - Pečena svinjetina s pirjanim crvenim kupusom i knedlima

Zapečeni kruh s mljevenim mesom
Rumunjska - Tochitura s mamaligom
Palamida s čilijem i mangom
Svinjski file s povrćem
Dječje lazanje
Male teleće pitice
Estonija - Zapečeni krumpir sa šumskim gljivama
Ramsteak u seksi umaku
Mini shepherd's pie
Srneći file na salatu
Piletina sa šafranom
Hrskavi trokuti
Aromatizirani kruh
Prežgana juha
Slasni BBQ burgeri
Svinjski kotleti s pireom od bundeve
Litavske okruglice s mesnim nadjevom
Tuna burger
Marokanska salata s cous-cousom
Marinirana pileća krilca s povrćem
Janjetina na padelu
Kineska juha s račićima i gljivama
Orada s krumpirom i mladim lukom
Fiš paprikaš
Hrskave tortice od krumpira
Sendvič s avokadom
Pirjani kunić
Teriyaki piletina
Lungić u sendviču
Krem juha sa sjemenkama
Tjestenina fuži s tartufima
Medeni teleći kotleti
Piletina s nadjevom od ajvara
Brancinovo oko
Meksička party salata
Lignje s povrćem i smokvama
Zapečena ricotta
Patka s mlincima
Juha od bundeve s jabukom
Cipar - Lungić na ciparski
Kotlovina
Riblja juha s Malte
Bugarska pita od krumpira
Pizza s tunom
Ražnjići na prepečenom kruhu sa sirom
Šampinjoni u palačinki
Pileći gulaš
Piletina u pivu
Špageti s pistacijama
Vratina s roštilja
Grill vratina u sendviču
Ukusna vratina s pečenim krumpirom i pireom od graška
Sočni pureći ražnjići
Marinirano svinjsko pečenje
Palačinke s nadjevom od riže
Pikantne mazalice
BBQ svinjska rebarca u foliji
Irska janjetina
Špageti na kineski način
Roštilj s umakom Romesco
Lungić s toplom salatom od šparoga
Jakobove kapice s umakom
Zabavni kineski ravioli
Velika Britanija - Pastirska pita
Vegetarijanske lazanje s rajčicom i mascarponeom
Cupcakes u pršutu i tikvicama
Grill povrće na salatu
Blagdanska rolada
Mini quiche sa šampinjonima i fetom
Rezanci s krušnim mrvicama
Teleći odresci s punjenim šampinjonima
Jabučni krumpirići s cimetom
Pohana skuta
Cous-cous s povrćem
Teletina s pirjanim povrćem
Prosene pogačice s kiselim kupusom i kotletima
Brownie s kajenskim paprom
Piletina s mascarponeom
Piletina Kiev
Pohani zamotuljci
Kotleti u pivskom umaku
Proljetna janjetina
Mirisne krumpirove pole iz pećnice
Teletina s cous-cousom iz pećnice
Mesne okruglice na ražnjiću
BBQ pileća krilca sa sezamom i umakom od jogurta
Slovenija - Juha od gljiva na pohorski način
Polupunjene paprike
Austrija - Rostbraten a la Esterhazy
Pikantna piletina s azijskim zeljem
Sunčani užitak mediterana
Pohani tofu s povrćem
Hrskavo pečeno pile
Pašticada
Nadjevene lignje
Mirisna pureća rolada
Pečena piletina s limunom
BBQ rebarca sa zapečenim grahom
Pašticada s njokima
Norveška krem juha od ribe i kozica
Još recepata vezanih uz ovaj mood

Slovačku kuhinju karakterizira jednostavnost, korištenje puno povrća i mahunarki, janjetine, svinjetine i mesa peradi. Utjecaj na razvoj kulinarstva imali su i strani narodi s kojima su kroz povijest dolazili u kontakt.

Sastojci

1 kg svinjetine od buta u komadu
4 češnja češnjaka
50 g Pancete Podravka
1 žlica Vegete
100 g luka
100 ml vode
50 ml crnog vina
25 ml ulja
Za pirjanje:
700 g crvenog kupusa
25 ml ulja
½ žličice soli
¼ žličice mljevenog kima
150 ml vode
1 žlica šećera
2 žlice alkoholnog octa
Za knedle:
½ vrećice Kvasac instant Dolcela
2 žličice šećera
125 ml mlijeka
250 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 žličica soli
1 jaje

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Složeno 6 osobe90 min

  • 1 Svinjetinu našpikajte češnjakom i pancetom narezanom na štapiće. Meso pospite jednom žlicom Vegete, pa ga stavite u posudu za pečenje.
  • 2 Dodajte na četvrtine narezani luk i podlijte vodom, vinom i uljem. Poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pecite 30 minuta, pa meso okrenite i pecite još 30-45 minuta.

Za pirjani crveni kupus:

  • 1 Kupus očistite, narežite na tanke rezance i stavite na zagrijano ulje. Dodajte sol, mljeveni kim, vodu, poklopite i lagano kuhajte 25-30 minuta. Dodajte šećer i ocat i još kratko pirjajte otklopljeno.

Za knedle:

  • 1 Kvasac, šećer i toplo mlijeko izmiješajte i ostavite dizati 10 minuta. Brašnu dodajte sol, jaje i dignuti kvasac. Zamijesite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže 2 sata.
  • 2 Dignuto tijesto premijesite i oblikujte u knedle (ili valjak) te ostavite na pobrašnjenoj podlozi da se diže još 20 minuta.
  • 3 Knedle položite u posudu s rupama i stavite je kuhati poklopljenu na paru. Kuhajte oko 15 minuta bez podizanja poklopca jer se knedle kuhaju na pari u loncu.

Posluživanje

Pažljivo ih izvadite i poslužite. Ako ste kuhali tijesto u jednom komadu (u valjku) pomoću konca ga narežite na ploške.

Male tajne

Dodatak kima u jela s kupusom sprječava napuhavanje.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 554.05 69 69
Kalcij mg 114.96 11 11
Kalij mg 1044.2 28 28
Pantotenska kiselina mg 2.32 33 33
Niacin mg 20.12 144 101
Vitamin D μg 33.93 17 17
Vitamin A μg 154.23 4 3
Sol g 2.61 0 0
Bjelančevine g 45.93 - -
Vlakna g 4.04 - -
Ugljikohidrati g 46.41 - -
Masti g 15.65 - -

Podijeli s prijateljima

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke