Meni Search

Jelo možete pripremiti na isti način i s oslićem.

Sastojci

500 g bakalara
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
sol
200 ml slatkog vrhnja
1 žlica nasjeckanog peršinova lista
2 češnja češnjaka
1 list Vegeta Maestro lovora
200 g luka
4 žlice maslinova ulja
700 g krumpira
2 žlice Vegete

Za bešamel umak:
50 g maslaca
30 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
500-600 ml mlijeka
Vegeta Maestro bijeli papar
Vegeta Maestro muškatni oraščić cijeli
2 žličice Vegete

Koristili smo

Muškatni oraščić cijeli

Muškatni oraščić cijeli

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Složeno 4 osobe 65 min

  • 1 Bakalar namačite 24 sata u hladnoj vodi. Tijekom namakanja ribu okrenite nekoliko puta i promijenite joj vodu.
  • 2 Namočeni bakalar kuhajte u slanoj vodi s lovorovim listom. Kada se skuha, odstranite mu kožu, mesni dio odvojite od kosti, a meso natrgajte na manje komade.
  • 3 Krumpir ogulite, narežite na ploške, kuhajte u slanoj vodi 2-3 minute, a zatim ocijedite.
  • 4 Na dvije žlice maslinova ulja kratko popecite luk narezan na ploške.
  • 5 Bešamel ćete prirediti tako da na maslacu kratko popečete brašno, dodate hladno mlijeko i uz stalno miješanje kuhate oko dvije minute. Na kraju dodajte Vegetu, papar i naribani muškatni oraščić.
  • 6 Dno vatrostalne posude namažite preostalim uljem. Naizmjenično složite blanširani krumpir, popečeni luk, nasjeckani češnjak i bakalar. Svaki sloj uvijek pospite s malo Vegete i papra te prelijte bešamelom. Nastavite slagati dok ne potrošite sve sastojke, tako da završite redom krumpira. Na kraju dodajte peršin te zalijte preostalim bešamelom.
  • 7 Sve prelijte slatkim vrhnjem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje

Ovo jelo možete poslužiti kao samostalno riblje jelo u raznim prilikama i u svako godišnje doba.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 981.6 123 123
Kalcij mg 345.12 35 35
Kalij mg 1977.54 53 53
Niacin mg 19.76 141 99
Vitamin C mg 21.08 28 23
Vitamin D μg 228.54 114 114
Vitamin A μg 955.99 24 19
Sol g 15.01 1 1
Bjelančevine g 60.82 - -
Vlakna g 4.08 - -
Ugljikohidrati g 28.84 - -
Masti g 28.6 - -