Meni Search

Buncek (koljenica) mora se kuhati polako, ne na visokoj temperaturi kako bi ostao sočan.

Sastojci

1 kg sušene koljenice
1 glavica kelja (oko 600 g)
60 g maslaca
sol
Vegeta Maestro crni papar u zrnu
20 g Oštrog brašna Podravka
100 ml slatkog vrhnja
2 žličice Senfa estragon Podravka
Vegeta Maestro mažuran
1 žlica Vegete

Koristili smo

Mažuran

Mažuran

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe 120 min

  • 1 Opranu koljenicu kratko prokuhajte, ocijedite vodu i ponovno stavite kuhati zajedno s Vegetom. Ostavite lagano kuhati na slaboj vatri oko sat i 20 minuta.
  • 2 Kuhanoj koljenici skinite kožu, odvojite kosti, a meso narežite na tanke ploške pa ih stavite u malo vruće juhe.
  • 3 Listove kelja odvojite od glavice, stanjite ili odstranite srednji odebljani dio. Operite ih i izrežite na oko 4 cm debele komade.
  • 4 Tako pripremljeni kelj propirjajte na 30 g maslaca, zalijte šalicom juhe od koljenice i polako pirjajte oko 10 minuta. Po potrebi dosolite.
  • 5 Posebno pripremite umak: U preostali zagrijani maslac umiješajte brašno, zalijte s 200 ml juhe od koljenice i dobro izmiješajte. Dodajte vrhnje i ostavite 10 minuta lagano kuhati.
  • 6 Pred kraj kuhanja začinite mažuranom, paprom i senfom.

Posluživanje

Na ugrijani tanjur složite komadiće mesa, pirjani kelj i dio pripremljenog umaka. Preostali umak poslužite posebno. Uz ovo jelo kao prilog poslužite kuhani krumpir.

Male tajne

Da bi juha od kuhanja bunceka (kojom se kod pripreme zalijevaju kelj i umak) bila što ukusnija, pripazite na količinu vode.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 567.41 71 71
Kalcij mg 163.62 16 16
Kalij mg 1210.41 33 33
Niacin mg 30.04 215 150
Vitamin C mg 140.23 187 156
Vitamin D μg 47.24 24 24
Vitamin A μg 3050.89 76 61
Sol g 2.4 0 0
Bjelančevine g 83.48 - -
Vlakna g 5.04 - -
Ugljikohidrati g 13.37 - -
Masti g 34.31 - -

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke