Meni Search

Od tekućine u kojoj ste kuhali šparoge možete pripremiti ukusnu juhu.

Sastojci

1 kg šparoga
80 g maslaca
1 žličica šećera
8-10 ploški kuhane šunke
150 g sira gaude
2 žlice ribanog parmezana
1 žlica Vegete

Koristili smo

Vegeta univerzalna

Vegeta univerzalna

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe 45 min

  • 1 Ostružite donje dvije trećine šparoga. Operite ih i poredajte tako da su vrškovi u istoj ravnini, povežite ih u svežanj i odrežite donji drvenasti dio.
  • 2 U visoki uski lonac za kuhanje šparoga stavite vodu, dodajte šećer, malo soli, 20 g maslaca i Vegetu. Kad voda zakipi, stavite kuhati šparoge, tako da stoje okomito.
  • 3 Kuhanje traje 15-30 minuta (ovisno o vrsti šparoga, zelene šparoge su nježnije i kuhaju se kraće od bijelih). Ako nemate lonac za kuhanje šparoga, položite ih u širu posudu.
  • 4 Kuhane šparoge ocijedite, skinite konac i zamotajte po 3-4 šparoge u plošku šunke. Složite ih u namaštenu vatrostalnu posudu, dodajte nekoliko žlica tekućine u kojoj ste kuhali šparoge. Pospite ih naribanim sirom i ribanim parmezanom. Po površini rasporedite listiće maslaca i zapecite u zagrijanoj pećnici na 220°C oko 15 minuta.

Posluživanje

Zapečene šparoge poslužite tople na zagrijanom tanjuru.

Male tajne

Važno je šparoge vezati u svežanj tako da se donji, čvršći dijelovi kuhaju u vodi, a vrhovi se pare, čime ćete postići da svi dijelovi šparoga budu kuhani istodobno.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 239.82 30 30
Kalcij mg 269.4 27 27
Kalij mg 409.33 11 11
Niacin mg 4.41 31 22
Vitamin C mg 16.5 22 18
Vitamin D μg 19.71 10 10
Vitamin A μg 1223.13 31 24
Sol g 3.12 0 0
Bjelančevine g 12.19 - -
Vlakna g 2.62 - -
Ugljikohidrati g 7 - -
Masti g 16.96 - -