Meni Search

Umjesto češnjaka u prahu možete upotrijebiti i svježi češnjak, ali protisnut ili sitno nasjeckan.

Sastojci

200 g mljevene govedine
1 žlica Vegete
Vegeta Maestro muškatni oraščić cijeli
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
2 žličice Vegeta Maestro češnjak granula
1 jaje
200 ml kiselog vrhnja
30 g krušnih mrvica
200 g mljevene svinjetine
200 g mljevene teletine
ulje za pečenje

Za umak:
500 ml Ketchupa ljutog Podravka
2 žličice smeđeg šećera
1 žlica nasjeckanog luka
1 žličica češnjaka u prahu

Koristili smo

Muškatni oraščić cijeli

Muškatni oraščić cijeli

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 4 osobe 90 min

  • 1 U dubljoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, vrhnje, jaje i Vegetu. Dodajte mljeveno meso, začinite paprom, naribanim muškatnim oraščićem, češnjakom u prahu i sve dobro izmiješajte.
  • 2 Pripremljenu mesnu smjesu ostavite neka stoji na hladnom mjestu oko dva sata, a nakon toga oblikujte kuglice i stavite ih u namašteni lim.
  • 3 Ketchup, smeđi šećer, češnjak u prahu i nasjeckani luk dobro izmiješajte, pa mješavinu rasporedite na pripremljene okruglice.
  • 4 Pecite ih oko sat vremena na 180°C.

Posluživanje

Pečene okruglice poslužite na listovima zelene salate.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 335.86 42 42
Kalcij mg 121.96 12 12
Kalij mg 917.43 25 25
Niacin mg 15.08 108 75
Vitamin E mg 19.03 87 87
Vitamin D μg 43.25 22 22
Vitamin A μg 691.52 17 14
Sol g 5.25 0 0
Bjelančevine g 31.86 - -
Vlakna g 0.92 - -
Ugljikohidrati g 15.31 - -
Masti g 60.04 - -