Meni Search

Kako biste provjerili da li je purica pečena upiknite štapićem za ražnjiće u najdeblji dio purećih prsa i sokovi bi trebali poteći.

Sastojci

1 purica (2,5 – 3 kg)
1 poriluka
1 mrkve
sol
40 g maslaca
300 ml jabukovače
4 manje jabuke
4 manje kruške

Za umak:
1 Kokošji temeljac za jela Podravka
1 žlica Džema brusnica Podravka
1 žličica Gussnela Dolcela

Za nadjev:
2 žlice maslinova ulja
80 g sitno narezanog luka
1 jabuka
600 g mljevenog mesa (teletina)
sol
Vegeta Maestro crni papar
1/2 žlica Vegete
1 žlica nasjeckanog peršina
malo Vegeta Maestro majčine dušice
1 jaje
40 g Krušnih mrvica Podravka

Koristili smo

Majčina dušica

Majčina dušica

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe 210 min

  • 1 U veliku zdjelu stavite mljeveno meso, maslinovo ulje, narezani luk, peršin, jaje, krušne mrvice, začinite paprom, timijanom, Vegetom, promiješajte te dodajte jabuke oguljene i narezane na kockice.
  • 2 Puricu očistite, operite je i osušite te uklonite vrat i iznutrice. Podignite kožu koja prekriva otvor vrata, zatim stavite nadjev, zatvorite otvor, učvrstite s koktel štapićima kako, ostatak stavite u šupljinu, izvana posolite.
  • 3 Punjenu puricu izvažite i izračunajte vrijeme pečenja tako da bude 40 minuta po kilogramu.
  • 4 Poriluk i mrkvu narežite na polovice uzdužno i posložite u jednom sloju u posudu za pečenje i na to stavite puricu i pureći vrat položite uz nju. Dio purice gdje su prsa namažite maslacem.
  • 5 Podlijte jabukovačom (ili sokom od jabuke), dodajte temeljac, prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 2,5 sata.
  • 6 Pola sata prije kraja pečenja uklonite foliju, začinite i zapecite, te stavite u posudu jabuke i kruške.
  • 7 Nakon pečenja puricu izvadite iz pećnice, izvadite je na pladanj, prekrijte papirom za pečenje i ostavite stajati oko 30 minuta.
  • 8 Kako biste pripremili umak, uklonite vrat i povrće koje se peklo uz puricu iz posude za pečenje. Zatim zagrijavajte tako da se količina tekućine reducira na polovicu. Po želji dodajte malo džema od brusnica.
  • 9 Za zgusnuti umak, pomiješajte 1 žličicu Gussnela razmućenog u malo hladne vode i kratko prokuhajte.

Posluživanje

Pečenu puricu poslužite s nadjevom i umakom te prilogom od pire krumpira i celerom.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing, Performanse

Postavke