Meni Search

Pet minuta nakon što krumpir zakuha, možete mu dodati narezani kelj kako biste uštedjeli na vremenu i suđu.

Sastojci

1 šaran (oko 2,5 kg)
sol
1 limun
75 ml bijelog vina
75 ml ulja
1 žličica Vegeta Maestro dimljene paprike
1 žličica Vegeta Maestro češnjak granula
1 žlica Vegete

Za prilog:
1 kg krumpira
500 g kelja
100 ml bučinog ulja
sol

Koristili smo

Dimljena slatka paprika

Dimljena slatka paprika

Priprema Za ovaj recept bitna je samo mašta!

Srednje zahtjevno 6 osobe 60 min

  • 1 Šarana očistite, ostružite mu ljusku i dobro ga operite hladnom vodom. Odrežite mu glavu, rep, prerežite ga na pola po dužini i posolite.
  • 2 Oba komada položite kožom prema dolje na rešetku za pečenje obloženu pek papirom i lagano ih nakapajte limunovim sokom. Ispod rešetke stavite lim za pečenje u koji ste ulili malo vode da se sokovi koji se skupe ne zapeku.
  • 3 U posudu ulijte vino, ulje, dodajte češnjak u granulama, dimljenu papriku, Vegetu i dobro izmiješajte.
  • 4 Dobivenom mješavinom premažite šarana sa svih strana pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko 15-20 minuta.
  • 5 Okrenite ga i pecite još 10-ak minuta da se lijepo zapeče. Tijekom pečenja u više navrata ga lagano podlijevajte preostalim umakom.
  • 6 Oguljeni krumpir narežite na ploške i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Kelj narežite na manje komade i također skuhajte u slanoj vodi.
  • 7 Kelj ocijedite, stavite u istu posudu s krumpirom, prelijte bučinim uljem i lagano promiješajte.

Posluživanje

Pečenog šarana prelite umakom od pečenja i poslužite uz prilog od kelja i krumpira.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent Mjerna jedinica Količina Ž RDA (%) M RDA (%)
Fosfor mg 1845.51 231 231
Kalij mg 2614.28 71 71
Pantotenska kiselina mg 3.73 53 53
Niacin mg 25.19 180 126
Vitamin A μg 8184.89 205 164
Sol g 0.34 0 0
Bjelančevine g 79.2 - -
Vlakna g 6.49 - -
Ugljikohidrati g 31.38 - -
- višestruko nezasićene masne kiseline g 21.92 - -
- jednostruko nezasićene masne kiseline g 16.74 - -
- zasićene masne kiseline g 11.21 - -
Masti g 51.33 - -